Rozgrzewający, korzenny rosół od Ewy Wachowicz z tajemniczymi składnikami
Rosół smakuje o każdej porze roku. Jednak najbardziej w chłodne dni. Proponujemy rozgrzewający rosół od Ewy Wachowicz. Ma dodatek tajemniczych składników, które odmienią jego smak i nadadzą mu jesienno-zimowego charakteru. Koniecznie przetestujcie ten przepis.
Pewnie każdy z was na tyle często gotuje rosół, że ma już swój ulubiony przepis. Jednak nigdy nic nie stoi na przeszkodzie, by w klasyku coś zmienić i ulepszyć. Być może rosół z dodatkiem suszonych śliwek i cynamonu, jaki proponuje Ewa Wachowicz, będzie właśnie tym, który zawojuje wasze podniebienia?
Zwróćcie też uwagę na sposób przygotowania rosołu. Ewa Wachowicz, najpierw bowiem piecze mięso i warzywa, a potem zalewa je wrzątkiem i gotuje. Jesteście ciekawi efektów? To nie ma co dłużej czekać.
Rozgrzewający rosół od Ewy Wachowicz z tajemniczymi składnikami
Składniki:
1/2 wiejskiej kury
ok. 1 kg wołowiny na rosół
1 cebula
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek korzenia selera
po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
1 listek laurowy
2 gałązki lubczyku lub kilka gałązek natki pietruszki
kawałek kory cynamonu
3 suszone śliwki
sól, pieprz
pół cytryny
Przygotowanie rosołu od Ewy Wachowicz
Kurę i wołowinę opłucz, osusz, natrzyj solą i pieprzem. Umieść w żaroodpornym naczyniu, obłóż oczyszczonymi warzywami. Wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C i piecz godzinę.
Upieczone mięso i warzywa przełóż wraz z sosem do garnka. Zalej wrzątkiem, dodaj listek laurowy, ziele i pieprz. Gotuj przy uchylonej pokrywce ok. 2 godziny na małym ogniu.
Do wywaru dodaj natkę pietruszki, korę cynamonu i suszone śliwki. Rosół gotuj jeszcze godzinę na małym ogniu. Na koniec dopraw go do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Rosół podawaj z makaronem, najlepiej z domową krajanką. Posyp go też świeżą, posiekaną natką pietruszki.
Na naszej stronie znajdziecie też inne, ciekawe przepisy na pyszny rosół. Zobacz, w jaki sposób rosół przygotowuje Magda Gessler. Poznaj też recepturę na rosół autorstwa Anny Lewandowskiej.
Źródło zdjęcia: canva/dionisvero
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: haps