Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rozgrzewający, korzenny rosół od Ewy Wachowicz z tajemniczymi składnikami
Renata Materlińska
Renata Materlińska 03.11.2021 01:00

Rozgrzewający, korzenny rosół od Ewy Wachowicz z tajemniczymi składnikami

Ewa Wachowicz, rosół
Pawel Wodzynski/East News, canva/valentynsemenov

Rosół smakuje o każdej porze roku. Jednak najbardziej w chłodne dni. Proponujemy rozgrzewający rosół od Ewy Wachowicz. Ma dodatek tajemniczych składników, które odmienią jego smak i nadadzą mu jesienno-zimowego charakteru. Koniecznie przetestujcie ten przepis.

Pewnie każdy z was na tyle często gotuje rosół, że ma już swój ulubiony przepis. Jednak nigdy nic nie stoi na przeszkodzie, by w klasyku coś zmienić i ulepszyć. Być może rosół z dodatkiem suszonych śliwek i cynamonu, jaki proponuje Ewa Wachowicz, będzie właśnie tym, który zawojuje wasze podniebienia?

Zwróćcie też uwagę na sposób przygotowania rosołu. Ewa Wachowicz, najpierw bowiem piecze mięso i warzywa, a potem zalewa je wrzątkiem i gotuje. Jesteście ciekawi efektów? To nie ma co dłużej czekać.

Rozgrzewający rosół od Ewy Wachowicz z tajemniczymi składnikami

Składniki:

  • 1/2 wiejskiej kury

  • ok. 1 kg wołowiny na rosół

  • 1 cebula

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek korzenia selera

  • po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu

  • 1 listek laurowy

  • 2 gałązki lubczyku lub kilka gałązek natki pietruszki

  • kawałek kory cynamonu

  • 3 suszone śliwki

  • sól, pieprz

  • pół cytryny

Przygotowanie rosołu od Ewy Wachowicz

Kurę i wołowinę opłucz, osusz, natrzyj solą i pieprzem. Umieść w żaroodpornym naczyniu, obłóż oczyszczonymi warzywami. Wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C i piecz godzinę.

Upieczone mięso i warzywa przełóż wraz z sosem do garnka. Zalej wrzątkiem, dodaj listek laurowy, ziele i pieprz. Gotuj przy uchylonej pokrywce ok. 2 godziny na małym ogniu.

Do wywaru dodaj natkę pietruszki, korę cynamonu i suszone śliwki. Rosół gotuj jeszcze godzinę na małym ogniu. Na koniec dopraw go do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Rosół podawaj z makaronem, najlepiej z domową krajanką. Posyp go też świeżą, posiekaną natką pietruszki.

Na naszej stronie znajdziecie też inne, ciekawe przepisy na pyszny rosół. Zobacz, w jaki sposób rosół przygotowuje Magda Gessler. Poznaj też recepturę na rosół autorstwa Anny Lewandowskiej.

suszone śliwki
suszone śliwki

Źródło zdjęcia: canva/dionisvero

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps

Zapraszamy na nasz Instagram