Rozkosznie miękkie w środku, najszybsze placki ziemniaczane
Jeśli zostały ci ziemniaki z poprzedniego dnia, mamy pomysł na to, jak smacznie je wykorzystać. Przygotuj z nich miękkie w środku, najszybsze placki ziemniaczane. Gdy podasz je z sosem i surówką, bezmięsny obiad masz już gotowy.
Każdemu zdarza się przesadzić z ilością obranych ziemniaków. Nieraz się zagapimy, nieraz apetyty domowników są mniejsze niż przewidywaliśmy. Jeśli zostały ci ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia, potraktuj to je jako ułatwienie w przygotowaniu kolejnego obiadu. Zamień te ziemniaki w nowe, pyszne danie.
Oczywiście placki ziemniaczane możesz też przygotować, nawet jeśli nie masz gotowanych ziemniaków. Tyle że musisz doliczyć czas potrzebny na ich ugotowanie, a potem wystudzenie.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na rozkosznie miękkie w środku, najszybsze placki ziemniaczane
Składniki:
ok. 75 dag ugotowanych ziemniaków
1 jajko
3/4 szklanki mąki pszennej
1 cebulka
natka pietruszki
koperek
curry
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie placków ziemniaczanych
Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę lub maszynkę do mielenia. Dodaj do nich jajko, mąkę i startą cebulę.
Połącz z drobno posiekaną natką pietruszki i koperkiem. Dopraw do smaku curry, solą i pieprzem.
Z przygotowanej masy kładź na patelnię z rozgrzanym olejem placki, lekko je spłaszcz. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Z masy ziemniaczanej możesz też uformować kotlety (jeśli masa jest zbyt rzadka dodaj do niej więcej mąki), panierować je w tartej bułce i usmażyć na oleju. Smacznego!
Jeśli szukasz innych przepisów na dania z ziemniaków zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu na przykład przepis na kopytka, a także ekspresową zapiekankę z ziemniaków.
Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:
Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kuron, blix