Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Rozmrażając lodówkę nikt o tym nie pamięta. To kluczowe, inaczej może być katastrofa
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 21.04.2025 22:00

Rozmrażając lodówkę nikt o tym nie pamięta. To kluczowe, inaczej może być katastrofa

Zamrażalnik
Fot. Canva/RobsonPL

Rozmrażanie lodówki to czynność, która powinna być przeprowadzana regularnie. Nie każdy jednak o tym pamięta. Bardzo często dochodzi do sytuacji krytycznej, a wtedy rozmrażanie staje się koniecznością. Poznaj instrukcję prawidłowego rozmrażania i mycia lodówki, a unikniesz wydatków i urządzenie będzie pracowało prawidłowo. 

Lodówka niezbędna

Trudno jest wyobrazić sobie współczesną kuchnię bez lodówki. To proste urządzenie zapewnia niską temperaturę, dzięki której możliwe jest zachowanie świeżości jedzenia. Aby funkcjonowało ono prawidłowo, trzeba regularnie je czyścić. Niestety nie każdy o tym pamięta, a przy samym rozmrażaniu lodówki popełnianych jest szereg błędów. Dlatego dowiedz się, jak robić to prawidłowo, a bezawaryjną pracą urządzenia będziesz cieszyć się przez lata. Poniżej wskazujemy, czego unikać, a także opisujemy dokładną instrukcję rozmrażania. 

lodówka 2.jpg
Fot. Canva
Ten chleb bez zakwasu piekę co kilka dni. Jeszcze się nie zdarzyło, żeby nie wyszedł

Szron w lodówce

Okazuje się, że powodem do niepokoju jest szron, który pojawia się w lodówce. Świadczy nie tylko o tym, że w urządzeniu panuje, o dziwo, zbyt niska temperatura, ale też o tym, że lodówka wymaga rozmrożenia. W wyniku jej zanieczyszczenia mogło dojść do zatkania odpływu. Dlatego ważne jest, aby regularnie czyścić lodówkę, aby zapobiec pojawienia się w niej szronu. Ponadto warto umieścić w jej wnętrzu pochłaniacz wilgoci. Poniżej znajduje się instrukcja, z którą w łatwy sposób rozmrozisz lodówkę. 

Dalsza część tekstu pod filmem.

szron.jpg
Fot. Canva

Jak prawidłowo rozmrażać zamrażarkę?

Proces należy rozpocząć od wyjęcia i zabezpieczenia znajdującej się w lodówce żywności. Następnie należy odłączyć urządzenie od zasilania i wyjąć wszystkie półki, szuflady, przegródki oraz inne elementy wyposażenia. Wnętrze trzeba umyć wodą z płynem do mycia naczyń lub płynem uniwersalnym. Ścianki można zdezynfekować także octem, co pozwoli utrzymać efekt świeżości na dłużej. Lodówkę wytrzyj do sucha.

Wyjęte wcześniej elementy wyposażania również należy umyć, osuszyć i ustawić w lodówce. Teraz wystarczy podłączyć urządzenie do zasilania. Na koniec trzeba ułożyć produkty spożywcze i gotowe. Takie czynności należy powtarzać regularnie, dzięki czemu lodówka zawsze będzie wydajna i co najważniejsze – będzie pracowała prawidłowo.

lodówka.jpg
Fot. Canva
Tagi: Kuchnia