Przenigdy nie jedz takich jajek. Ryzykujesz zdrowiem

Jajka na półkach dzisiejszych sklepów są prawdopodobnie bardziej niż kiedykolwiek bezpieczne do jedzenia. Nie znaczy to jednak, że czasem ich stan nie budzi naszych wątpliwości. Oto objawy, na które powinniśmy uważać.
Jak rozpoznać niezdrowe jajko
Starsi pamiętają, jak w PRL-u w sklepach można było spotkać urządzenia do prześwietlania jajek. Bardzo silna żarówka podświetlała skorupkę, co pozwalało zobaczyć, czy nie kupujemy przypadkiem jajka z niespodzianką. Dzisiejsze metody produkcji sprawiają, że niespodzianki typu rozwinięty zarodek raczej eliminuje się na etapie produkcji.
Zostają jednak jeszcze inne, przeważnie mniej przyjemne. Salmonelli nie da się zobaczyć czy poczuć, jednak kilka innych usterek jajka da się wyłapać, poddając je testom i próbom. Oto kilka z nich.
Czy wybijać jajka na osobną miseczkę?
Wybijanie jajek pojedynczo na osobną miseczkę było kiedyś środkiem zapobiegawczym podobnym do prześwietlania ich. Jeśli zdarzyło nam się trafić na kompletnie zgniłe jajo, kwarantanna pozwalała zakwalifikować do wylania tylko to jedno, a nie wszystkie składniki, z których przygotowujemy np. ciasto czy jajecznicę.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jakość jajek uśpiła nas dziś na tyle, że zarzuciliśmy ten zwyczaj. Jednak niesłusznie. Oględziny wybitego jajka mogą nam nieco o nim powiedzieć. Chociażby o jego świeżości, ale nie tylko.
Jak rozpoznać Pseudomonas w jajku
Po kondycji białka można w jajku wypatrzyć bakterie Pseudomonas, pałeczki ropy błękitnej. Mogą one być dla człowieka źródłem wielu niebezpiecznych chorób i doprowadzić do sepsy. Bakterie te występują w wielu środowiskach, ale mogą się też dostać do jajka przez jego skorupkę.
By ocenić jajko pod kątem tego zepsucia, przyglądamy się kolorowi białka. Zwracamy uwagę zarówno na czarne plamy, wskazujące na wytworzenie się związków siarki, lecz także na kolor błękitny, pomarańczowy czy opalizowanie. Są one poważnym sygnałem alarmowym.
Test na świeżość jajka
Oczywiście świeżość jajka można ocenić także tradycyjną metodą. Chodzi o ustalenie tego, jak dobrze radzi sobie w wodzie. Surowe jajka zanurzamy więc w garnku lub szklance.
Najświeższe jajka opadają na samo dno i układają się na nim poziomo. Mniej świeże próbują nieco wypływać. Świadczy to, że w ich wnętrzy powstają już gazy. Jednak nie jest to powód do niepokoju. Uważamy na jajka dopiero wtedy, kiedy rzeczywiście nie zanurzają się w ogóle. W tej sytuacji z pewnością trzeba zachować wobec nich daleko idącą ostrożność.
Wypróbuj też sposoby na czysty piekarnik i marmurkowe pisanki.





































