Smakosze.pl Przepisy Rybę na obiad podaj inaczej. Chrupiąca posypka będzie hitem
Fot. Canva/4kodiak

Rybę na obiad podaj inaczej. Chrupiąca posypka będzie hitem

24 stycznia 2025

Ryba pieczona jest smaczna i zdrowa. Tajemnicą jej smaku jest chrupiąca posypka. Tak przyrządzony dorsz na obiad podbije podniebienie każdego smakosza. Ta receptura jest warta zapamiętania.

Dorsz pieczony poleca się na obiad

Dorsz jest rybą , którą na obiad w piątek przyrządza wielu z nas . Zwykle trafia na patelnię, a potem zaraz na nasz stół. Jednak teraz warto tę rybę zrobić trochę inaczej. Rybę pieczemy w piekarniku. Pod kołderką z sosu szpinakowego i pod chrupiącą posypką z bułki tartej i parmezanu, takie danie nie ma sobie równych .

Dorsz pieczony i z dodatkiem szpinaku smakuje obłędnie. Jest doskonałą propozycją na pyszny i zdrowy obiad na piątek . Tak podana ryba zrobi wrażenie na każdym, kto jej spróbuje. Dlatego już teraz zerknijmy na przepis. Recepturę na dorsza ze szpinakiem prezentujemy poniżej.

ryba
Fot. Canva/Ulyashka
Piątkowy obiad rodem z baru mlecznego. Pyszne danie z PRL-u zrobisz w 30 minut

Jak przygotować dorsza pieczonego ze szpinakiem?

Składniki:

  • ½ kg polędwiczek z dorsza
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • ⅓ łyżeczki kurkumy
  • ⅓ łyżeczki białego pieprzu
  • 100 g szpinaku
  • 4 łyżki śmietanki 30%
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • mąka pszenna
  • mąka ziemniaczana
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie ryby zaczniemy od jej umycia i osuszenia. Dorsza skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę . Rybę posypujemy przyprawami i obtaczamy w mące pszennej. Teraz zajmiemy się szpinakiem. Masło roztapiamy, dodajemy drugi ząbek czosnku przeciśnięty i chwilę podsmażamy.

Dokładamy szpinak, mieszamy i podsmażamy przez 2 minuty. Dodajemy śmietankę, sól, pieprz i zagotowujemy. Następnie wsypujemy ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej i mieszamy. Szpinak rozdrabniamy i wracamy do ryby. Dorsza układamy na blasze posmarowanej oliwą, nakładamy szpinak i posypujemy bułką tartą wymieszaną z oliwą i parmezanem .

Dorsz pieczony kusi smakiem

Danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut . Po upływie tego czasu dorsz ze szpinakiem jest gotowy do podania. Pod kołderką ze szpinaku i z chrupiącą panierką smakuje wyśmienicie . Pyszny, chrupki i doskonale doprawiony, będzie idealnym obiadem na piątek.

Oprócz tego ryba z piekarnika jest dużo zdrowsza od tej smażonej na patelni. Warto skorzystać z tego przepisu i przyrządzić dorsza ze szpinakiem . W takim wydaniu będzie smakował całej rodzinie. Każdy, kto spróbuje tej ryby, sięgnie po dokładkę. Pisaliśmy o  tym, jak przyrządzić pomidory z mozzarellą na ciepło . Radziliśmy, jak przyrządzić pyszne steki z kapusty .

ryba
Fot. Canva/Jobrestful

Źródło: kwestiasmaku.com

Moja babcia robiła je w karnawale. Lepsze niż pączki i faworki
Najdroższe masło świata, kupił je za 30 tys. złotych. Powód zatyka w piersi
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy