Rybę na obiad podaj inaczej. Chrupiąca posypka będzie hitem
Ryba pieczona jest smaczna i zdrowa. Tajemnicą jej smaku jest chrupiąca posypka. Tak przyrządzony dorsz na obiad podbije podniebienie każdego smakosza. Ta receptura jest warta zapamiętania.
Dorsz pieczony poleca się na obiad
Dorsz jest rybą , którą na obiad w piątek przyrządza wielu z nas . Zwykle trafia na patelnię, a potem zaraz na nasz stół. Jednak teraz warto tę rybę zrobić trochę inaczej. Rybę pieczemy w piekarniku. Pod kołderką z sosu szpinakowego i pod chrupiącą posypką z bułki tartej i parmezanu, takie danie nie ma sobie równych .
Dorsz pieczony i z dodatkiem szpinaku smakuje obłędnie. Jest doskonałą propozycją na pyszny i zdrowy obiad na piątek . Tak podana ryba zrobi wrażenie na każdym, kto jej spróbuje. Dlatego już teraz zerknijmy na przepis. Recepturę na dorsza ze szpinakiem prezentujemy poniżej.
Jak przygotować dorsza pieczonego ze szpinakiem?
Składniki:
- ½ kg polędwiczek z dorsza
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- ⅓ łyżeczki kurkumy
- ⅓ łyżeczki białego pieprzu
- 100 g szpinaku
- 4 łyżki śmietanki 30%
- ½ szklanki bułki tartej
- 2 łyżki oliwy
- 4 łyżki startego parmezanu
- mąka pszenna
- mąka ziemniaczana
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie ryby zaczniemy od jej umycia i osuszenia. Dorsza skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę . Rybę posypujemy przyprawami i obtaczamy w mące pszennej. Teraz zajmiemy się szpinakiem. Masło roztapiamy, dodajemy drugi ząbek czosnku przeciśnięty i chwilę podsmażamy.
Dokładamy szpinak, mieszamy i podsmażamy przez 2 minuty. Dodajemy śmietankę, sól, pieprz i zagotowujemy. Następnie wsypujemy ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej i mieszamy. Szpinak rozdrabniamy i wracamy do ryby. Dorsza układamy na blasze posmarowanej oliwą, nakładamy szpinak i posypujemy bułką tartą wymieszaną z oliwą i parmezanem .
Dorsz pieczony kusi smakiem
Danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut . Po upływie tego czasu dorsz ze szpinakiem jest gotowy do podania. Pod kołderką ze szpinaku i z chrupiącą panierką smakuje wyśmienicie . Pyszny, chrupki i doskonale doprawiony, będzie idealnym obiadem na piątek.
Oprócz tego ryba z piekarnika jest dużo zdrowsza od tej smażonej na patelni. Warto skorzystać z tego przepisu i przyrządzić dorsza ze szpinakiem . W takim wydaniu będzie smakował całej rodzinie. Każdy, kto spróbuje tej ryby, sięgnie po dokładkę. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić pomidory z mozzarellą na ciepło . Radziliśmy, jak przyrządzić pyszne steki z kapusty .
Źródło: kwestiasmaku.com