Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten dżem robię co roku o tej porze. Jest doskonały do naleśników
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 24.01.2025 11:24

Ten dżem robię co roku o tej porze. Jest doskonały do naleśników

Dżem bananowy i banany
Fot. Canva

Banany są świetnym dodatkiem do wielu rzeczy. Mogą mieć postać szybkiej przekąski w każdej chwili. Nie dość, że są smaczne, to jeszcze zdrowe. Świetnie pasują również do owsianki. Niestety bardzo szybko dojrzewają, dlatego przychodzimy z propozycją zrobienia pysznego dżemu, dzięki któremu smakiem bananów będziecie się mogli cieszyć o wiele dłużej. Koniecznie sprawdźcie jak go zrobić.

Dlaczego dżemy są przepyszne?

Istnieje naprawdę wiele rodzajów dżemów. Mogą być malinowe, truskawkowe czy właśnie bananowe. A także jeszcze więcej. Przede wszystkim są słodziutkie i na każdą okazję, dlatego są tak powszechnie uwielbiane. Idealnie pasują na kanapki czy też do naleśników. Główny bohater tego przepisu, czyli dżem o smaku bananowym nie wymaga posiadania kosmicznych umiejętności kulinarskich. Może go zrobić każdy. Sprawdźcie jak

Banany leżące na blacie
Fot. Canva
Najgorsze dania świata. Na liście znalazły się aż 2 potrawy z Polski

Dżem idealny do naleśników

Do przygotowania dżemu bananowego potrzebujemy niewielkiej ilości składników

Składniki:

  • 700 g dojrzałych bananów
  • 200 g cukru białego
  • 2 łyżki brązowego cukru lub miodu
  • 3 łyżki soku z cytryny 
  • 150 ml wody

Jak zrobić pyszny bananowy dżem?

W pierwszej kolejności obieramy banany i kroimy w cieniutkie plasterki. Następnie przekładamy je do miski i zalewamy sokiem z cytryny. Musimy dokładnie wymieszać nasze banany z sokiem, aby nie ściemniały

Garnek o średniej wielkości napełniamy 150 ml wody, dodajemy cukier i gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy nasze nasączone sokiem z cytryny banany, a także ekstrakt waniliowy. Zmniejszamy ogień, kiedy owoce zaczną bulgotać

Całość gotujemy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Jednocześnie rozbijamy nasze żółte owoce. Możemy to zrobić drewnianą łyżką lub widelcem. Dżem gotujemy przez około 20 minut, aż zobaczymy, że uzyskał satysfakcjonującą nas konsystencję. Należy mieć na uwadze również to, że po wystudzeniu zrobi się on bardziej gęsty. 

Jak dżem już wystygnie, przekładamy go do słoiczków i umieszczamy w lodówce.

Dżem bananowy i dojrzewające banany
Fot. Shutterstock/Mykolal Mykolal

Sprawdź przepis na obiad z pieczarkami. Zobacz, jak zrobić ciasto z trzech składników.