Połóż pomidora na cieście francuskim i zapiecz. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Oto szybki przepis na niezwykłą przekąskę. Są nią po prostu pomidory z mozzarellą. Jednak podane w ten sposób – na ciepło i z ciągnącym się serem – zyskują nowe oblicze.
Pomidory z mozzarellą
Pomidory z mozzarellą, czyli tzw. sałatka caprese, szturmem wzięły naszą kuchnię w latach 90. Z początku serwowane jako przekąska w pojawiających się ekskluzywnych hotelach i restauracjach, z czasem dobrze zadomowiły również na naszych domówkach i przy codziennych obiadach. Nie ma w tym zresztą nic dziwnego – to prosta, delikatna w smaku i pyszna przekąska. Ze zdrową oliwą z pierwszego tłoczenia i mozzarellą light, dziś powszechnie dostępną, jest też naprawdę zdrowa.
Nie znaczy to jednak, że nie możemy znaleźć dla niej nowego oblicza. Takim jest serwowanie pomidorów z mozzarellą na ciepło. Takie faszerowane „bułeczki” z ciasta francuskiego są chyba równie szybkie w przygotowaniu jak oryginał na zimno. Zaskakują zaś smakiem i są sycące.
Weź kapustę, pokrój w plastry i wrzuć do pieca. To najpyszniejsza rzecz, jaką jadłemZapieczona sałatka caprese
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Ricette Golose 97. Warto posypać takie bułeczki np. sezamem czy czarnuszką, by wzbogacić smak i by prezentowały się bardziej okazale.
Składniki
- 2 arkusze ciasta francuskiego
- 2 duże pomidory
- 1-2 kulki mozzarelli
- Suszona lub świeża bazylia
- 1 jajko
- 2 łyżki czarnuszki lub sezamu
- Sól, pieprz
Bułeczki z mozzarellą
Arkusz ciasta rozwijamy i rozwałkowujemy lekko, by go wyrównać. Pomidory kroimy w grubsze plastry. Największe z nich układamy na cieście, zachowując po kilka cm odstępu.
Na każdym pomidorze układamy kawałek mozzarelli o grubości 4-5 mm. Posypujemy bazylią lub układamy listki bazylii. Posypujemy solą i pieprzem.
Kompozycję przykrywamy drugim arkuszem ciasta. W przestrzeniach między plastrami pomidora dociskamy ciasto, by spód skleił się z wierzchem. W dociśniętych miejscach przecinamy ciasto lub foremką wycinamy pojedyncze pomidory.
Porcje przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W miseczce roztrzepujemy jajko i smarujemy po wierzchu każdą bułeczkę. Posypujemy czarnuszką i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Wypróbuj też przepisy na doskonałą fasolkę po bretońsku i kotlety schabowe po lubelsku.