Moja babcia robiła je w karnawale. Lepsze niż pączki i faworki
Tłusty Czwartek to słodkie święto, które uwielbiamy. Zwykle zajadamy się pączkami i faworkami. Co zamiast pączków sprawdzi się w ten wyjątkowy dzień? Ciastka rozetki z przepisu babci to prawdziwe niebo w gębie.
Ciastka na tłusty czwartek zamiast pączków
Tłusty Czwartek w tym roku będziemy świętować 27 lutego. To słodkie święto przypada w ostatni czwartek przed wielkim postem. Tego dnia chętnie sięgamy po pączki i faworki. Są one niekwestionowaną gwiazdą uwielbianego święta. Jednak co podać zamiast pączków?
Warto upiec znakomite ciastka na tłusty czwartek. Wychodzą kruche i wyjątkowo pyszne. Robię je z zaledwie kilku składników i korzystam ze sprawdzonego przepisu od babci. Warto już teraz wypróbować tę recepturę. Apetyczne ciastka rozetki będą w sam raz na karnawał.
Najdroższe masło świata, kupił je za 30 tys. złotych. Powód zatyka w piersiJak zrobić ciastka rozetki na Tłusty Czwartek?
Składniki:
- 200 g mąki pszennej +2 czubate łyżki
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki spirytusu
- szczypta soli
- cukier puder
- 700 ml oleju roślinnego do smażenia
Przygotowanie ciastek na Tłusty Czwartek zaczniemy od schłodzenia składników. Muszą być zimne. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy 2 szklanki mąki i dodatkowo 2 czubate łyżki. Dodajemy sól, cukier i wlewamy mleko. Musimy pamiętać o dodaniu alkoholu.
Sprawi on, że ciastka nie będą chłonęły tak tłuszczu podczas smażenia. Następnie składniki miksujemy tak, by powstała gładka masa. Ciastka możemy smażyć od razu lub ciasto odłożyć do lodówki na kilka godzin. Warto ciasto schłodzić. Powinno być zimne do smażenia ciastek.
Ciastka, które robią wrażenie
Z podanych wyżej składników uzyskamy ok. 150 ciastek. Warto korzystać z foremek rozetek z uchwytem. Ciastka smażymy je w małym garnku, jedną rozetkę po drugiej. W garnku powinno być 500 ml oleju o temperaturze 180 stopni. Foremkę przed zanurzeniem w cieście trzeba dobrze nagrzać. Potem foremkę zanurzamy w nagrzanym oleju na ok. 12 sekund.
Następnie foremkę od razu wyjmujemy z oleju, przykładamy do ręcznika papierowego i zanurzamy w cieście. Potem zanurzamy formę w oleju. Ciasto odejdzie od foremki, po 10 sekundach przewracamy ciasto na drugą stronę. Wyławiamy z oleju i wyjmujemy na talerz. Pisaliśmy o tym, czym zastąpić masło do smażenia jajecznicy. Polecaliśmy przepis na racuchy na śmietanie.