Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie ma lepszego mięsa na gulasz. Zachwyca delikatnością i smakiem
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 24.01.2025 14:19

Nie ma lepszego mięsa na gulasz. Zachwyca delikatnością i smakiem

gulasz
Fot. Canva/dulezidar

Gulasz wyjdzie wyborny i delikatny, jak nigdy wcześniej. Trzeba spełnić tylko pewien warunek. Warto sięgnąć po mięso, która zapewni właśnie taki efekt na talerzu. Gulasz włowy z pieczarkami to poezja smaku. 

Gulasz, czyli obiad doskonały

Wiele osób zastanawia się, co ugotować na obiad. Dobrym pomysłem będzie gulasz, za którym przepadają smakosze, w każdym wieku. Delikatne i kruche mięso duszone w aromatycznym sosie jest nie lada rarytasem. Jakie mięso będzie najlepszego do przygotowania tego dania?

Tu sprawdzi się wołowina, która jest delikatna i ma nawet lekko słodki smak. Gulasz wołowy z pieczarkami z dodatkiem aromatycznych przypraw, sosu sojowego i ciemnego piwa, wyjdzie wyjątkowo smaczny. Przepis na to doskonałe danie prezentujemy poniżej. Z przyrządzeniem tego obiadu poradzi sobie każdy. 

gulasz
Fot. Canva/arfo
Rybę na obiad podaj inaczej. Chrupiąca posypka będzie hitem

Jak ugotować gulasz wołowy z pieczarkami?

Składniki:

  • 600 g wołowiny gulaszowej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 3 łyżeczki oliwy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • ½ szklanki ciemnego piwa
  • ½ szklanki bulionu
  • 1 łyżka masła
  • 300 g małych pieczarek
  • 1 łyżeczka mąki pszennej

Wołowinę kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem. Do większej miski wlewamy sos sojowy, wsypujemy paprykę słodką, mieszamy i wkładamy wołowinę. Mięso marynujemy i odstawiamy. Cebulę kroimy w piórka, czosnek miażdżymy nożem, a na patelni podsmażamy mięso. 

Powinno być zrumienione, następnie do mięsa w garnku dodajemy czosnek, cebulę, przyprawy, cukier, sos Worcestershire, ciemne piwo i sos sojowy. Garnek przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 3 godziny. Na patelni na maśle podsmażamy pieczarki. Pod koniec dodajemy odrobinę sosu z garnka, mąki i mieszamy. Pieczarki dodajemy do gulaszu. 

Gulasz wołowy poleca się na obiad

Gulasz wołowy z pieczarkami smakuje doskonale. Połączenie delikatnego mięsa, przypraw i pysznych sosów daje znakomity efekt. Wołowina duszona w takim pysznym sosie jest mięciutka i bardzo krucha. Danie można podać na rodzinny obiad lub specjalne okazje.

Warto skorzystać z tego przepisu. Jest prosty i z przyrządzeniem gulaszu wołowego z pieczarkami poradzi sobie dosłownie każdy. Delikatne mięso w wybornym sosie można podać z ziemniakami lub frytkami z batatów. 

Pisaliśmy, jakie polskie dania można zaliczyć do najgorszych na świecie. Polecaliśmy też prosty przepis na danie rodem z baru mlecznego z PRL. 

gulasz
Fot. Canva/annata78

Źródło: kwestiasmaku.com