Nie ma lepszego mięsa na gulasz. Zachwyca delikatnością i smakiem
Gulasz wyjdzie wyborny i delikatny, jak nigdy wcześniej. Trzeba spełnić tylko pewien warunek. Warto sięgnąć po mięso, która zapewni właśnie taki efekt na talerzu. Gulasz włowy z pieczarkami to poezja smaku.
Gulasz, czyli obiad doskonały
Wiele osób zastanawia się, co ugotować na obiad. Dobrym pomysłem będzie gulasz, za którym przepadają smakosze, w każdym wieku. Delikatne i kruche mięso duszone w aromatycznym sosie jest nie lada rarytasem. Jakie mięso będzie najlepszego do przygotowania tego dania?
Tu sprawdzi się wołowina, która jest delikatna i ma nawet lekko słodki smak. Gulasz wołowy z pieczarkami z dodatkiem aromatycznych przypraw, sosu sojowego i ciemnego piwa, wyjdzie wyjątkowo smaczny. Przepis na to doskonałe danie prezentujemy poniżej. Z przyrządzeniem tego obiadu poradzi sobie każdy.
Rybę na obiad podaj inaczej. Chrupiąca posypka będzie hitemJak ugotować gulasz wołowy z pieczarkami?
Składniki:
- 600 g wołowiny gulaszowej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 3 łyżeczki oliwy
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- ¼ łyżeczki ostrej papryki
- ½ łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- ½ szklanki ciemnego piwa
- ½ szklanki bulionu
- 1 łyżka masła
- 300 g małych pieczarek
- 1 łyżeczka mąki pszennej
Wołowinę kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem. Do większej miski wlewamy sos sojowy, wsypujemy paprykę słodką, mieszamy i wkładamy wołowinę. Mięso marynujemy i odstawiamy. Cebulę kroimy w piórka, czosnek miażdżymy nożem, a na patelni podsmażamy mięso.
Powinno być zrumienione, następnie do mięsa w garnku dodajemy czosnek, cebulę, przyprawy, cukier, sos Worcestershire, ciemne piwo i sos sojowy. Garnek przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 3 godziny. Na patelni na maśle podsmażamy pieczarki. Pod koniec dodajemy odrobinę sosu z garnka, mąki i mieszamy. Pieczarki dodajemy do gulaszu.
Gulasz wołowy poleca się na obiad
Gulasz wołowy z pieczarkami smakuje doskonale. Połączenie delikatnego mięsa, przypraw i pysznych sosów daje znakomity efekt. Wołowina duszona w takim pysznym sosie jest mięciutka i bardzo krucha. Danie można podać na rodzinny obiad lub specjalne okazje.
Warto skorzystać z tego przepisu. Jest prosty i z przyrządzeniem gulaszu wołowego z pieczarkami poradzi sobie dosłownie każdy. Delikatne mięso w wybornym sosie można podać z ziemniakami lub frytkami z batatów.
Pisaliśmy, jakie polskie dania można zaliczyć do najgorszych na świecie. Polecaliśmy też prosty przepis na danie rodem z baru mlecznego z PRL.
Źródło: kwestiasmaku.com