Smakosze.pl Produkty Są tanie i odżywcze. Polacy jednak wciąż omijają ten rodzaj mięsa
canva/Vladimir Mironov

Są tanie i odżywcze. Polacy jednak wciąż omijają ten rodzaj mięsa

17 kwietnia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Żołądki drobiowe są jednym z podrobów, które Polacy omijają szerokim łukiem. Mało kto wie, że są naprawdę smaczne, soczyste i delikatne. Stanowią również bardzo dobre źródło białka, kolagenu i wielu innych składników odżywczych. Z żołądków przyrządzimy wiele pysznych dań.

Żołądki drobiowe. Zapomniany i omijany przysmak

Dawniej żołądki drobiowe uchodziły za prawdziwy rarytas. Nasze babcie dodawały podroby do rosołu, gotowały z nich flaczki, gulasz i wiele innych potraw. W tym momencie żołądki nie są już tak popularne, a większość omija ten rodzaj mięsa.

Żołądki drobiowe są tanie, smaczne i zdrowe. Podroby, w przeciwieństwie do wieprzowiny i wołowiny są łatwo przyswajalne i szybko się trawią. Zawierają również dużą ilość białka, są bogate w kolagen i wiele innych składników odżywczych.

Podroby są bardzo proste w przygotowaniu. Po obróbce termicznej stają się delikatne, miękkie i soczyste. Najlepsze żołądki drobiowe kupimy z ekologicznych hodowli. Takie kury nie są przetrzymywane w klatkach, chodzą swobodnie po trawie i nie są faszerowane antybiotykami i zmodyfikowaną karmą.

Jak odświeżyć chleb? Ten sposób jest najszybszy

Dlaczego warto wprowadzić do diety żołądki zdrobiowe?

Żołądki drobiowe mają wysoką wartość odżywczą. Stanowią bogate źródło kolagenu, który jest niezbędny dla prawidłowej pracy stawów. Kolagen wyraźnie poprawia również stan skóry i działa przeciwstarzeniowo.

W żołądkach znajdziemy również peptydy, które pomagają wyregulować ciśnienie krwi i zmniejszają ryzyko chorób serca. Żołądki są również łatwo przyswajalne. Nie powodują problemów trawiennych.

Ponadto żołądki drobiowe są łatwo przyswajalnym źródłem białka, żelaza, cynku, a także witaminy C, A, D, E i K. Warto więc wprowadzić podroby do diety. Na efekty nie będziesz długo czekać.

Jak przygotować żołądki drobiowe? Poznaj kilka ciekawych propozycji podania

Z żołądków drobiowych przygotujesz wiele smacznych dań. Świetnym pomysłem na wykorzystanie podrobów jest gulasz lub flaczki . Żołądki możesz dodać również do gotującego się rosołu lub innego wywaru na zupę.

Żołądki dodaje się też do zimnych nóżek, można je usmażyć i podać z ulubioną surówką i ziemniakami. Są smacznym dodatkiem do sałatek , np. sałatki z groszkiem konserwowym, natką pietruszki i majonezem.

gulasz z żołądków drobiowych.jpg
canva/from_my_point_of_view
Zapomnij o serniku. Teraz króluje skyrnik - jest prostszy i ma wiele białka
Dowbor podzieliła się niezwykłą recepturą na syrop z mniszka. Jest niewiarygodnie cenny
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy