Zapomnij o serniku. Teraz króluje skyrnik - jest prostszy i ma wiele białka
Skyrnik jest prostszą w przygotowaniu alternatywą dla klasycznego wypieku z twarogu. Zrobienie wysokobiałkowego deseru wymaga zaledwie kilku składników, a efekty zachwycają. Musicie spróbować.
Przepis na znakomity skyrnik
Wysokobiałkowy deser o aksamitnej konsystencji przygotujecie niemalże ekspresowo. Wystarczy połączyć nabiał typu islandzkiego z kilkoma produktami, które z pewnością macie w kuchni. Smak będzie nieziemski.
Składniki na 2 porcje:
- 300 g naturalnego skyru
- 2 duże jaja
- 30 g cukru lub erytrytolu
- 8 g budyniu śmietankowego bez cukru
- szczypta soli
Jak zrobić skyrnik? Przepis jest niesamowicie prosty
Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 160 stopni Celsjusza i natłuszczenia szklanych foremek, w których upieczemy skyrnik. W dużej misce umieszczamy białka i ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Wsypujemy cukier lub słodzik, a po połączeniu wlewamy żółtka. Następnie wsypujemy proszek budyniowy. Dodajemy też skyr i dokładnie mieszamy. Masę przenosimy do formy i zapiekamy około 30 minut. Studzimy na kratce.
Jak podać skyrnik?
Deser znakomicie smakuje ze świeżymi owocami. Jeśli nie zależy nam, by był szczególnie lekki, możemy go udekorować bitą śmietaną lub czekoladą. Sprawdzą się też domowe konfitury.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na serniki. Szczególnie polecamy niesamowicie kremowy sernik baskijski. Spróbujcie też koniecznie przepysznej Izaury — ma wspaniały spód z ciasta czekoladowego.