Magda Gessler pokazała jak krok po kroku robi sałatkę jarzynową. 1 dodatek jest dużym zaskoczeniem
Sałatka jarzynowa Magdy Gessler jest wyjątkowa. Gwiazda Kuchennych Rewolucji do tradycyjnego przysmaku dodaje grzyby marynowane w occie. Jej zdaniem pasują świetnie i sprawiają, że smak sałatki jest pełniejszy. A znawczyni kuchni nie może się mylić.
W przygotowaniu sałatki jarzynowej kluczowe są proporcje składników. Magda Gessler radzi, by wystrzegać się nadmiaru ziemniaków i dużej ilości cebuli. Podpowiada też, by nie pomijać kwaśnego jabłka, a ogórki kiszone starannie odsączyć , by majonez nie był później wodnisty. Nie zapomina również o dodaniu smakowitych marynowanych kurek czy gąsek.
Przepis na sałatkę jarzynową Magdy Gessler
Składniki:
-
4 niezbyt duże ogórki kiszone
-
100-150 g kurek lub gąsek z octu
-
1 kwaśne jabłko
-
2 jaja
-
1 mały seler
-
2 nieduże pietruszki
-
3 średnie marchewki
-
2 nieco większe ziemniaki
-
1 puszka groszku konserwowego
-
1 średniej wielkości cebula
-
5-6 łyżek majonezu domowego
-
musztarda rosyjska do smaku
-
trochę soku z cytryny
-
sól, cukier i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić dobrą sałatkę jarzynową? Magda Gessler stawia na grzyby
Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Warzywa korzeniowe myjemy, gotujemy do miękkości, studzimy, obieramy i kroimy w niezbyt dużą kostkę. Ziemniaki gotujemy osobno w mundurkach i również studzimy je, obieramy i kroimy w kostkę.
Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Jabłko obieramy, ścieramy na tarce o większych oczkach i skrapiamy odrobiną soku z cytryny, by nie ściemniało . Ogórki kiszone kroimy w kostkę i odciskamy z soku.
Składniki sałatki jarzynowej mieszamy w dużej misce i dodajemy groszek z puszki. Łączymy wszystko z majonezem i odrobiną musztardy, po czym doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na sałatki jarzynowe. Polecamy prosty patent z wykorzystaniem purée jabłkowego . Być może spodoba wam się też wersja, w której dodaje się kiszonego buraka .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Idealne mielone zrobisz bez bułki, mleka i jajka. 1 dodatek nadaje im boskiej soczystości
-
Kuroń zdradził, co dodaje do wigilijnych pierogów ruskich. 1 składnika nikt by się nie spodziewał
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: YT/Magda Gessler