Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Idealne mielone zrobisz bez bułki, mleka i jajka. 1 dodatek nadaje im boskiej soczystości
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 13.12.2022 09:13

Idealne mielone zrobisz bez bułki, mleka i jajka. 1 dodatek nadaje im boskiej soczystości

Idealne mielone zrobisz bez bułki, mleka i jajka. 1 dodatek nadaje im boskiej soczystości
canva/arfo

Bez mleka, bez bułki tartej, bez kajzerki i jajka. Obłędne kotlety mielone przygotujesz z dodatkiem aromatycznego bulionu. Mięso po usmażeniu będzie soczyste, delikatne i pełne smaku. Poznaj prosty przepis na kotlety mielone bez bułki, mleka i jajka. Kultowe danie w nowej odsłonie zachwyca aromatem.

Kotlety mielone są świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Kultowe danie będzie jednak o wiele smaczniejsze, kiedy przygotujemy je w zupełnie nowej wersji. Kotlety mielone bez bułki, mleka i jajka są proste w przygotowaniu, delikatne i wyjątkowo smaczne. Mielone mają również chrupiącą skórkę.

Do przygotowania kotletów mielonych bez bułki, mleka i jajka wykorzystajmy mięso mielone wieprzowe. Gorąco polecam karkówkę lub łopatkę. Mięso z przerostami i tłuszczem jest najlepsze do przygotowania kultowego dania. Tłuszcz jest nośnikiem smaku i sprawia, że mielone nie są suche w środku.

Kotlety mielone bez bułki, mleka i jajka podaj z ulubionymi dodatkami. Mój ulubiony zestaw obiadowy? Mielone z ziemniakami z kminkiem i mizerią lub podsmażoną kapustą. Do mielonych wykorzystaj bulion warzywny lub rosół z poprzedniego obiadu. Zrezygnuj z bulionu z kostki. Bulion możesz ewentualnie zamienić na zwykłą wodę.

Soczyste kotlety mielone z dodatkiem aromatycznego bulionu

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego

  • szklanka bulionu (ewentualnie wody)

  • płaska łyżeczka soli

  • pieprz

  • 4 łyżki mąki pszennej

  • cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • łyżeczka ziół prowansalskich

  • olej rzepakowy do smażenia

Obłędne mielone bez bułki, mleka i jajka. Przepis krok po kroku

Mięso przełóż do większej miski. Dodaj startą na tarce cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, zioła prowansalskie.

Do masy wsyp również mąkę, wlej bulion i wyrabiaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Uformuj kotlety i usmaż je na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Na obiad przygotuj również podkarpackie hreczanyki. Kotlety z mięsa mielonego zachwycają smakiem. Do mielonych możesz dodać również inne dodatki, aby podbić smak kultowego dania- tu poznasz przepis na mielone z porem, wszyscy zjedzą je ze smakiem.

kotlety mielone
canva/zia_shusha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: