Smakosze.pl Przepisy Sałatka jarzynowa wyszła wodnista? Uratuje ją 1 prosty patent
canva/Whitestorm

Sałatka jarzynowa wyszła wodnista? Uratuje ją 1 prosty patent

12 kwietnia 2022

Sałatka jarzynowa stała się wodnista po przygotowaniu? Istnieje jeden niezwykle prosty sposób, by przywrócić jej właściwą konsystencję. Wystarczy dodać do warzyw trochę rozpuszczonej w wodzie żelatyny, a o problemie można będzie zapomnieć. Nie zaszkodzi także staranne odsączenie składników przed zmieszaniem.

Sałatkę jarzynową podajemy przy wielu okazjach. Niektórzy lubią dodać do niej marynowane grzyby , podczas gdy inni nie wyobrażają sobie, by w specjale mogło zabraknąć jabłka . Choć skład dania może być różny, specjał musi zachować zwartą, niepłynącą konsystencję. Wiemy jak to osiągnąć.

Przepis na prostą i smaczną sałatkę jarzynową

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki

  • 2-3 nieduże marchewki

  • 2 średnie pietruszki

  • 6 neiwielkich ogórków kiszonych

  • 5 jaj

  • 5 płaskich łyżek majonezu

  • 1 łyżka musztardy

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Umyte i obrane warzywa gotujemy w osolonej wodzie lub na parze. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy składniki i kroimy je w kostkę. Umieszczamy je w dużej misce i mieszamy.

Ogórki rozdrabniamy i delikatnie je odsączamy — nie chcemy, by puściły zbyt dużo soku. Łączymy je z pozostałymi warzywami i jajami , a następnie dodajemy majonez i musztardę, a następnie doprawiamy specjał solą oraz pieprzem. Podajemy z chlebem.

Wskazówki:

  • Sałatkę z majonezem należy przechowywać w lodówce maksymalnie przez 3 dni. Jeżeli wiemy, że nie zjemy jej w tym czasie, zamróźmy warzywa bez sosu.

  • Jeśli spodziewacie się, że wasi goście nie jedzą jajek, przyrządźcie sałatkę bez tego dodatku . Majonez łatwo jest zastąpić wegańskim specjałem z aquafaby. Tutaj zdradzamy niezawodny przepis .

  • Jednymi z popularniejszych dodatków do sałatki jarzynowej są też groszek konserwowy oraz kukurydza z puszki. Warto je wykorzystać, by urozmaicić smak rarytasu.

Niektórzy nie wyobrażają sobie sałatki jarzynowej bez dodatku jabłka
Niektórzy nie wyobrażają sobie sałatki jarzynowej bez dodatku jabłka

Źródło zdjęcia: canva/Oldiefan, Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy, aniapastuszka

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy