Sałatka jarzynowa wyszła wodnista? Uratuje ją 1 prosty patent
Sałatka jarzynowa stała się wodnista po przygotowaniu? Istnieje jeden niezwykle prosty sposób, by przywrócić jej właściwą konsystencję. Wystarczy dodać do warzyw trochę rozpuszczonej w wodzie żelatyny, a o problemie można będzie zapomnieć. Nie zaszkodzi także staranne odsączenie składników przed zmieszaniem.
Sałatkę jarzynową podajemy przy wielu okazjach. Niektórzy lubią dodać do niej marynowane grzyby , podczas gdy inni nie wyobrażają sobie, by w specjale mogło zabraknąć jabłka . Choć skład dania może być różny, specjał musi zachować zwartą, niepłynącą konsystencję. Wiemy jak to osiągnąć.
Przepis na prostą i smaczną sałatkę jarzynową
Składniki:
-
4 średnie ziemniaki
-
2-3 nieduże marchewki
-
2 średnie pietruszki
-
6 neiwielkich ogórków kiszonych
-
5 jaj
-
5 płaskich łyżek majonezu
-
1 łyżka musztardy
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Umyte i obrane warzywa gotujemy w osolonej wodzie lub na parze. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy składniki i kroimy je w kostkę. Umieszczamy je w dużej misce i mieszamy.
Ogórki rozdrabniamy i delikatnie je odsączamy — nie chcemy, by puściły zbyt dużo soku. Łączymy je z pozostałymi warzywami i jajami , a następnie dodajemy majonez i musztardę, a następnie doprawiamy specjał solą oraz pieprzem. Podajemy z chlebem.
Wskazówki:
-
Sałatkę z majonezem należy przechowywać w lodówce maksymalnie przez 3 dni. Jeżeli wiemy, że nie zjemy jej w tym czasie, zamróźmy warzywa bez sosu.
-
Jeśli spodziewacie się, że wasi goście nie jedzą jajek, przyrządźcie sałatkę bez tego dodatku . Majonez łatwo jest zastąpić wegańskim specjałem z aquafaby. Tutaj zdradzamy niezawodny przepis .
-
Jednymi z popularniejszych dodatków do sałatki jarzynowej są też groszek konserwowy oraz kukurydza z puszki. Warto je wykorzystać, by urozmaicić smak rarytasu.
Źródło zdjęcia: canva/Oldiefan, Pixabay
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Pyszny i prosty wielkanocny kulebiak z rybą i pieczarkami. Niebo na podniebieniu
-
Wielkanocne galaretki z kurczakiem i jajkiem. Zachwycają wybornym smakiem i pięknym wyglądem
-
Pyszna i tania klasyka, czyli makaron z białym serem. Przysmak sprzed lat
Źródło: newsy.gotujmy, aniapastuszka