Smakosze.pl Przepisy Hitowa sałatka „siódemka” od Ewy Wachowicz jest lepsza niż jarzynowa. Idealna na Trzech Króli
canva/bhofack2; IG/ewawachowicz

Hitowa sałatka „siódemka” od Ewy Wachowicz jest lepsza niż jarzynowa. Idealna na Trzech Króli

4 stycznia 2023

Sałatka „siódemka” skusi niejednego smakosza. Prosta w przygotowaniu, smaczna i efektowna kompozycja zrobiona według przepisu Ewy Wachowicz przyćmi nawet ukochaną jarzynową. Musicie spróbować.

Jeśli nie lubicie sałatki jarzynowej, powinniście wypróbować „siódemkę". Nazwa rarytasu Wachowicz pochodzi od liczby warstw, jakie utworzymy podczas przyrządzania. Razem smakują i prezentują się naprawdę znakomicie. Mało kto im się oprze.

Przepis na sałatkę „siódemkę” Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1 główka sałaty lodowej

  • 4 łodygi selera naciowego

  • 450 g mrożonego zielonego groszku

  • 300 g majonezu

  • 3 łyżki cukru

  • żółty ser

  • chudy boczek pokrojony w plastry

  • szczypiorek wedle uznania

Jak zrobić sałatkę „siódemkę"? Prosty przepis od Ewy Wachowicz

Plastry bekonu zrumieniamy na patelni z nieprzywierającą powłoką. Sałatę lodową rozdzielamy na listki. Płuczemy je i rwiemy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do dużej przezroczystej miski.

Na wierzchu układamy umytego i pokrojonego w kostkę selera naciowego oraz podobnie przygotowany szczypiorek. Majonez łączymy z cukrem, a przygotowaną masą przykrywamy zawartość miski. Na sosie układamy rozmrożony wcześniej i dokładnie odsączony groszek zielony.

Sałatkę siódemkę posypujemy startym na tarce o większych oczkach serem żółtym. Na wierzchu układamy pozbawiony nadmiaru tłuszczu boczek z patelni. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego.

Wskazówka: sałatkę można w prosty sposób zweganizować. Wystarczy pominąć boczek oraz wykorzystać majonez sporządzony na bazie aquafaby i wegańską alternatywę sera żółtego. Również będzie pysznie.

Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone przepisy Ewy Wachowicz. Szczególnie polecamy nietuzinkowe naleśniki z jajem sadzonym . Być może spodoba wam się także sałatka ziemniaczana w wykonaniu Miss Polski.

Sałatka „siódemka” Ewy Wachowicz jest pyszna
canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy