Smakosze.pl Przepisy Sałatka w słoiku na zimę z ogórkiem i papryką
Canva Pro (pixelshot)

Sałatka w słoiku na zimę z ogórkiem i papryką

4 sierpnia 2021
Autor tekstu: Dominika Mika

Kwintesencja smaku jak u babci jest w zasięgu ręki. Wystarczy, że przygotujesz chrupiącą sałatkę na bazie ogórków i papryki. Po warzywa zamknięte w słoiku możesz sięgnąć w dowolnym czasie. Wystarczy, że zrobisz je latem, a w zimie nadal będą tak samo smaczne. Przepis jest banalnie prosty.

Sałatka jest zdrową potrawą, którą można zajadać zarówno jako danie główne jak i przekąskę. Niezależnie od zastosowania, najlepiej smakuje ta, do której przyzwyczaiły nas nasze babcie. Najczęściej przygotowujemy sałatkę jarzynową , jednak latem warto zrobić taką, którą bez problemu można delektować się przez cały rok.

Już teraz możesz się dowiedzieć jak przygotować warzywny frykas, w którym pi erwsze skrzypce gra ogórek i papryka. Sałatka na ich bazie jest obłędna i bardzo zdrowa.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sałatka z ogórka i papryki zamknięta w słoiku

Zimą ciężko o świeże warzywa, jednak wystarczy, że w wakacje przygotujemy z nich potrawkę zamkniętą w słoiku. Chrupiąca sałatka jak u babci przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom.

Jakie produkty będą nam potrzebne do jej wykonania?

  • 2 kg ogórków gruntowych

  • 3 papryki czerwone

  • 2 marchewki

  • 2 cebule

  • 4 ząbki czosnku

  • pęczek koperku

  • 120 g cukru

  • 120 ml oleju

  • 120 ml octu 10 %

  • 5 g mielonego pieprzu

  • 15 g soli

  • ziarna gorczycy

Sałatka jest niezwykle prosta w przygotowaniu

Smakowita sałatka nikomu nie powinna sprawić problemu. Na początku dokładnie myjemy ogórki i kroimy w cienkie plastry. Tak samo postępujemy z przekrojonymi na pół cebulami.

Warzywa mieszamy i wzbogacamy o sól. Odstawiamy je na godzinę. W tym czasie obieramy marchewki. Należy zetrzeć je na tarce o małych oczkach. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i dzielimy je na połówki. Następnie kroimy je w paski.

Czosnek drobno siekamy razem z koperkiem. Z ogórków odlewamy wodę i dodajemy do nich resztę składników. Całość mieszamy i odstawiamy na minimum 5 godzin.

Sałatka jest już prawie gotowa, wystarczy umieścić ją w wyparzonych słoikach i pasteryzować na małym ogniu przez 15 minut. Idealnie sprawdzi się w zimie.

Sałatka w słoikach
Sałatka w słoikach

Canva (Strojanoski, Getty Images Pro)

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Dominika Mika

Wydawczyni portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy