Sałatka w słoiku na zimę z ogórkiem i papryką
Kwintesencja smaku jak u babci jest w zasięgu ręki. Wystarczy, że przygotujesz chrupiącą sałatkę na bazie ogórków i papryki. Po warzywa zamknięte w słoiku możesz sięgnąć w dowolnym czasie. Wystarczy, że zrobisz je latem, a w zimie nadal będą tak samo smaczne. Przepis jest banalnie prosty.
Sałatka jest zdrową potrawą, którą można zajadać zarówno jako danie główne jak i przekąskę. Niezależnie od zastosowania, najlepiej smakuje ta, do której przyzwyczaiły nas nasze babcie. Najczęściej przygotowujemy sałatkę jarzynową , jednak latem warto zrobić taką, którą bez problemu można delektować się przez cały rok.
Już teraz możesz się dowiedzieć jak przygotować warzywny frykas, w którym pi erwsze skrzypce gra ogórek i papryka. Sałatka na ich bazie jest obłędna i bardzo zdrowa.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Sałatka z ogórka i papryki zamknięta w słoiku
Zimą ciężko o świeże warzywa, jednak wystarczy, że w wakacje przygotujemy z nich potrawkę zamkniętą w słoiku. Chrupiąca sałatka jak u babci przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom.
Jakie produkty będą nam potrzebne do jej wykonania?
-
2 kg ogórków gruntowych
-
3 papryki czerwone
-
2 marchewki
-
2 cebule
-
4 ząbki czosnku
-
pęczek koperku
-
120 g cukru
-
120 ml oleju
-
120 ml octu 10 %
-
5 g mielonego pieprzu
-
15 g soli
-
ziarna gorczycy
Sałatka jest niezwykle prosta w przygotowaniu
Smakowita sałatka nikomu nie powinna sprawić problemu. Na początku dokładnie myjemy ogórki i kroimy w cienkie plastry. Tak samo postępujemy z przekrojonymi na pół cebulami.
Warzywa mieszamy i wzbogacamy o sól. Odstawiamy je na godzinę. W tym czasie obieramy marchewki. Należy zetrzeć je na tarce o małych oczkach. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i dzielimy je na połówki. Następnie kroimy je w paski.
Czosnek drobno siekamy razem z koperkiem. Z ogórków odlewamy wodę i dodajemy do nich resztę składników. Całość mieszamy i odstawiamy na minimum 5 godzin.
Sałatka jest już prawie gotowa, wystarczy umieścić ją w wyparzonych słoikach i pasteryzować na małym ogniu przez 15 minut. Idealnie sprawdzi się w zimie.
Canva (Strojanoski, Getty Images Pro)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: smaker.pl