Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sałatka wielkanocna z resztek po śniadaniu
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 09.03.2021 01:00

Sałatka wielkanocna z resztek po śniadaniu

Sałatka wielkanocna z produktów śniadaniowych
Canva.com / HandmadePictures

Bez wątpienia sałatka wielkanocna jest pozycją obowiązkową w trakcie świąt. Danie można zrobić praktycznie z dowolnych składników. Tym razem sięgniemy po przepis, w którym wykorzystamy to, co znajduje się w większości kuchni.

Wyjątkowa sałatka wielkanocna zaskakuje fantastycznym smakiem

Sałatka wielkanocna kojarzy nam się głównie z daniem, w którym wykorzystuje się jajka. Niedawno przedstawialiśmy pomysł na kolacje na ich bazie. Oczywiście jajka również odegrają istotną rolę w przepisie na wyjątkową sałatkę wielkanocną.

Wielu smakoszy myśląc o Wielkanocy ma przed oczami sałatkę jarzynową. Jakiś czas temu wspominaliśmy o recepturze od Magdy Gessler. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć po inny specjał. Sałatka wielkanocna pozytywnie zaskoczy domowników.

Sałatka wielkanocna może być przez nas przygotowana ze składników, które często zajadamy na śniadanie. Rzecz jasna nie może zabraknąć w niej, wcześniej wspomnianych jajek. Oprócz nich znajdą się między innymi majonez, ser, wędlina oraz ogórki kiszone

Przepyszna sałatka wielkanocna jest bardzo prosta w przygotowaniu. Jej przyrządzanie jest czystą frajdą, a efekt pozostaje na długo w pamięci. Najpierw musimy przygotować odpowiednie składniki. Większość z nich znajdziesz we własnej kuchni.

  • 5 jajek na twardo

  • 200 g wędzonej szynki

  • 30 g majonezu

  • 30 g kwaśnej śmietany

  • 4 ogórki kiszone

  • czerwona papryka

  • kukurydza w puszce

(Canva.com / Lora-Sutyagina)

Obłędna sałatka wielkanocna przyprawia o zachwyt

Na początku jajka kroimy w niewielką kostkę. Umieszczamy je w misce. Podobnie postępujemy z pozostałymi składnikami. Całość musimy starannie zamieszać i wzbogacić o majonez oraz śmietanę. Specjał wstawiamy do lodówki.

Po kilku godzinach w chłodzie sałatka wielkanocna jest już gotowa. Bez wątpienia przyprawi gości o szybsze bicie serca. Oczywiście możemy przyrządzić ją w innych wariantach. Jeśli chcemy zrobić z niej bardziej sycący posiłek, wówczas wystarczy dodać do niej drobny makaron.

Pyszna sałatka wielkanocna może być również wzbogacona o rozdrobnioną zieleninę. Dobrze sprawdza się szczypiorek, jednak nie zaszkodzi postawić także na inne dodatki. Ogranicza nas własna inwencja. Czasami najlepiej po prostu spojrzeć na to, co mamy w lodówce. Niekiedy pomysły same wpadają do głowy.  

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Interia Kobieta

Zapraszamy na nasz Instagram