Sałatka na kolację
YouTube / kanał: Kuchnia Marioli/ kadr z filmu

Przepis na błyskawiczną kolację w 10 minut

Szybka kolacja dla smakoszy, którym brakuje czasu na gotowanie wieczorem. Wszystkie składniki, które kochamy połączone w smakowitą sałatkę, której nie sposób się oprzeć. 10 minut to aż nadto na przygotowanie tych pyszności.

Kolacja to posiłek, który najczęściej traktujemy po macoszemu. Po całym dniu jesteśmy zbyt zmęczeni, by gotować na świeżo i stać dziesiątki minut w kuchni. Wielu z nas sięga właśnie wieczorem po kaloryczne przekąski, które potem rzutują na nasze zdrowie.

Dużo lepszym rozwiązaniem są błyskawiczne, ale nadal pełnowartościowe kolacje, które możemy przygotować w zaledwie kilka chwil. Taka jest właśnie sałatka z jajkiem i ogórkiem kiszonym, którą możecie także znaleźć na kanale Kuchnia Marioli, skąd pochodzi apetyczne zdjęcie z artykułu.

Kolacja jest niemniej ważna niż śniadanie

Mówi się, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Kolacja jest traktowana natomiast jako zło koniecznie, a wiele osób wręcz zaleca ograniczanie jedzenia przed snem do minimum. Stąd właśnie pochodzą irracjonalne porady o ostatnim posiłku około godziny 18:00.

Tak naprawdę, kolację po prostu powinniśmy jeść około 2-3 godziny przed snem i dostosować do swojego indywidualnego trybu dnia. Najważniejsze jest, abyśmy nie kładli się przejedzeni, przyjemne uczucie najedzenia jest wręcz wskazane.

Niesamowite korzyści z jedzenia makreliNiesamowite korzyści z jedzenia makreliCzytaj dalej

Na kolację najlepiej nie jadać zbyt ciężkich czy smażonych potraw. Niewskazane są także wszelkiego rodzaju fast foody i słodycze. Tego typu posiłki przed snem mogą nawet negatywnie wpływać na jakość odpoczynku oraz wywoływać zmęczenie następnego dnia.

Przepis na sałatkę z tuńczykiem i jajkiem na kolację

Potrzebujesz:

  • 4 jajka
  • 2 średniej wielkości ogórki kiszone
  • tuńczyk w sosie własnym - jedna puszka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżeczka majonezu dla smaku (można pominąć)
  • pieprz i sól

Jajka gotujemy na twardo, czyli przez około 8-10 minut. Tuńczyka odsączamy z nadmiaru wody i przekładamy do miseczki. Cebulę obieramy i bardzo drobno szatkujemy. Jajka i ogórki kiszone kroimy w kostkę i także dorzucamy do miseczki.

Do składników sałatki dodajemy majonez, przyprawy oraz jogurt naturalny i mieszamy delikatnie, aby jajka i tuńczyk nie rozpadły się na miazgę. Sałatka jest gotowa do podania.

Sałatka najlepiej smakuje podana ze świeżym pieczywem, ale nie ma przeszkód, aby jeść ją samodzielnie. Równie pyszna jest następnego dnia, dlatego możemy zabrać ją na przykład od pracy na szybki lunch.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł