Sałatka z kapustą pekińską - idealna do każdego obiadu
Sałatka z kapustą pekińską jest genialnym w smaku dodatkiem do każdego obiadu. Jest mocno warzywna, świeża i niezwykle pożywna. Sałatkę przygotujesz w zaledwie kilka minut, a efekt zachwyci wszystkich smakoszy. Poznaj przepis na sałatkę z kapustą pekińską - idealną do każdego obiadu.
Kapusta pekińska jest kapustą o delikatnym, słodkawym smaku i twardych, jędrnych liściach. Kapusta pekińska jest bardzo zdrową odmianą warzywa. Związki zawarte w kapuście obniżają cholesterol, poziom cukru, zmniejszają stres antyoksydacyjny, a także wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
Kapusta pekińska jest świetnym dodatkiem do sałatek i surówek obiadowych. Sałatka z kapusty, marynowanych pieczarek i kukurydzy smakuje rewelacyjnie z każdym rodzajem mięsa, rybą lub daniem wegetariańskim. Majonez dodaje sałatce aksamitnego wykończenia i dobrze łączy wszystkie składniki.
Przepis na sałatkę z kapustą pekińską- idealną do każdego obiadu
Składniki:
mała kapusta pekińska
2 jajka
puszka kukurydzy
szczypiorek
4 łyżki majonezu
papryka czerwona
słoiczek pieczarek konserwowych
sól, pieprz
Jak przygotować sałatkę pekińską do obiadu?
Jajka ugotuj na twardo. Kapustę pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do większej miski, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i jajka na twardo. Kukurydzę i pieczarki odsącz z zalewy i również wsyp do miski. Dodaj majonez, oprósz solą, pieprzem, posiekany szczypiorek i dokładnie wymieszaj.
Smacznego.