Sąsiadka zawsze przed wałkowaniem ciasta nacina je na krzyż. Wcześniej pukałam się w głowę, teraz robię tak samo
Wasze ciasto nie rozwałkowuje się na kwadrat i musicie je mozolnie dopasowywać do formy? Jedna czynność wykonana przed rozpoczęciem procesu zapobiegnie takiej sytuacji. Efekt przerósł moje oczekiwania.
Wałkowanie ciasta może być prostsze
Przygotowanie ciast do niedawna wiązało się u mnie z frustracją podczas wałkowania. Nigdy chyba nie udało mi się uzyskać pożądanego kształtu kwadratu czy prostokąta i musiałam z odciętych resztek formować odpowiedni kształt.
Rozmawiałam o tym niedawno z sąsiadką i zdradziła mi, że jest prosty sposób, by dopasowanie ciasta do formy zajęło dosłownie chwilę. Co takiego trzeba zrobić? Wyjaśniam w dalszej części artykułu.
Natnijcie ciasto, a rozwałkujecie je w prostokąt
Choć nacinanie wyrobionej masy może wydawać się pozbawione sensu, sąsiadka udowodniła mi skuteczność tej techniki. Rzeczywiście ciasto zachowywało się zupełnie inaczej i w kilka chwil uzyskałyśmy kształt prostokąta o rozmiarach mocno zbliżonych do wymiarów blachy.
Co zostało zrobione? Sąsiadka nacięła wyrobione ciasto na krzyż. Dwa przesunięcia nożem na szczycie spłaszczonej kuli wystarczyły, by problem z nieregularnym kształtem wałkowanej masy w ogóle nie wystąpił.
Jak przenieść ciasto do formy?
Jeżeli decydujemy się na pieczenie bez papieru, wystarczy, że rozwałkowane ciasto nawiniemy z powrotem na wałek i przeniesiemy je we właściwe miejsce, ostrożnie układając wewnątrz formy. W przeciwnym wypadku warto od razu wałkować masę na papierze i potem przenieść całość do blachy.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na różne ciasta. Sprawdźcie jak przygotować bazę do pierogów — wystarczą zaledwie 3 składniki. Być może skusi was też prosta receptura na puszysty biszkopt . W przypadku tego ciasta wałkowanie nie będzie konieczne.