Smakosze.pl Porady Sąsiadka zawsze przed wałkowaniem ciasta nacina je na krzyż. Wcześniej pukałam się w głowę, teraz robię tak samo
Screen z filmu na kanale YouTube 5-Minute Crafts Recycle

Sąsiadka zawsze przed wałkowaniem ciasta nacina je na krzyż. Wcześniej pukałam się w głowę, teraz robię tak samo

18 września 2023

Wasze ciasto nie rozwałkowuje się na kwadrat i musicie je mozolnie dopasowywać do formy? Jedna czynność wykonana przed rozpoczęciem procesu zapobiegnie takiej sytuacji. Efekt przerósł moje oczekiwania.

Wałkowanie ciasta może być prostsze

Przygotowanie ciast do niedawna wiązało się u mnie z frustracją podczas wałkowania. Nigdy chyba nie udało mi się uzyskać pożądanego kształtu kwadratu czy prostokąta i musiałam z odciętych resztek formować odpowiedni kształt.

Rozmawiałam o tym niedawno z sąsiadką i zdradziła mi, że jest prosty sposób, by dopasowanie ciasta do formy zajęło dosłownie chwilę. Co takiego trzeba zrobić? Wyjaśniam w dalszej części artykułu.

Wałkowanie na kwadrat.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube 5-Minute Crafts Recycle
Moje dzieci wolą te placki od zwykłych racuchów. Ciasto robię na bazie prostego składnika, znika cała porcja

Natnijcie ciasto, a rozwałkujecie je w prostokąt

Choć nacinanie wyrobionej masy może wydawać się pozbawione sensu, sąsiadka udowodniła mi skuteczność tej techniki. Rzeczywiście ciasto zachowywało się zupełnie inaczej i w kilka chwil uzyskałyśmy kształt prostokąta o rozmiarach mocno zbliżonych do wymiarów blachy.

Co zostało zrobione? Sąsiadka nacięła wyrobione ciasto na krzyż. Dwa przesunięcia nożem na szczycie spłaszczonej kuli wystarczyły, by problem z nieregularnym kształtem wałkowanej masy w ogóle nie wystąpił.

Jak przenieść ciasto do formy?

Jeżeli decydujemy się na pieczenie bez papieru, wystarczy, że rozwałkowane ciasto nawiniemy z powrotem na wałek i przeniesiemy je we właściwe miejsce, ostrożnie układając wewnątrz formy. W przeciwnym wypadku warto od razu wałkować masę na papierze i potem przenieść całość do blachy.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na różne ciasta. Sprawdźcie jak przygotować bazę do pierogów — wystarczą zaledwie 3 składniki. Być może skusi was też prosta receptura na puszysty biszkopt . W przypadku tego ciasta wałkowanie nie będzie konieczne.

Wałkowanie ciasta  łatwiejsze.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube 5-Minute Crafts Recycle
Wsypał do leniwych inny rodzaj mąki. Kulinarny eksperyment okazał się sukcesem
Zamiast z makaronem, podałam rosół z innym dodatkiem. Pomysł znalazłam w sieci, mąż miał mi jedno do powiedzenia
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy