Twoi domownicy lubią racuchy? W takim razie pokochają te obłędne placki. Podstawą ciasta jest składnik, który zazwyczaj ma w kuchni zupełnie inne zastosowanie. Te placuszki po prostu będą znikać w oczach.
Placki lepsze niż racuchy
Placki na zsiadłym mleku już od dawna gościły w moim domu. Babcia lubiła zsiadłe mleko i czasem zamiast wypić je do ziemniaków smażyła nam proste i pyszne placuszki. Do dziś uważam, że są lepsze od racuchów. Dziś sama smażę je dla swojej rodziny.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 250 ml zsiadłego mleka
- 1 duże jajo
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 10-15 g cukru pudru
- szczypta soli
- olej rzepakowy do smażenia
Lista składników nie jest długa, a placki wychodzą bardzo delikatne i smaczne. Ich przygotowanie zajmie natomiast zaledwie kilka chwil. Instrukcje znajdziecie w dalszej części artykułu.

Wachowicz łączy go z miodem i robi syrop na odporność. Obowiązkowy przepis na jesień
CZYTAJ DALEJJak zrobić placki na zsiadłym mleku? Są lepsze niż racuchy
Zaczynam od doprowadzenia nabiału do temperatury pokojowej. Mąkę przesiewam do dużej miski wraz z sodą oczyszczoną. Jajko ubijam z cukrem pudrem i solą, a następnie łączę ze zsiadłym mlekiem.
Suche składniki mieszam z mokrymi, aż uzyskam jednolitą masę. Na patelni rozgrzewam olej. Przy pomocy łyżki formuję placki i smażę je na średnim ogniu. Gdy już będą zrumienione z obu stron, przenoszę na ręcznik papierowy i ususzam.
Jak podać placki na zsiadłym mleku?
Słodki przysmak lepszy niż racuchy warto zaserwować z dodatkiem świeżych owoców lub ulubionego dżemy. Szczególnie polecamy niesamowicie orzeźwiający dżem z cukinii i cytryn .
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na placki. Sprawdźcie jak zrobić pyszne racuchy ze śliwkami . Być może skuszą was też sycące placki z banana i płatków owsianych — są idealne na śniadanie.

Wsypał do leniwych inny rodzaj mąki. Kulinarny eksperyment okazał się sukcesem
CZYTAJ DALEJZamiast z makaronem, podałam rosół z innym dodatkiem. Pomysł znalazłam w sieci, mąż miał mi jedno do powiedzenia
CZYTAJ DALEJ