Smakosze.pl

Screen z filmu na kanale YouTube Sprint Cooking

Moje dzieci wolą te placki od zwykłych racuchów. Ciasto robię na bazie prostego składnika, znika cała porcja

18 Września 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Twoi domownicy lubią racuchy? W takim razie pokochają te obłędne placki. Podstawą ciasta jest składnik, który zazwyczaj ma w kuchni zupełnie inne zastosowanie. Te placuszki po prostu będą znikać w oczach.

Placki lepsze niż racuchy

Placki na zsiadłym mleku już od dawna gościły w moim domu. Babcia lubiła zsiadłe mleko i czasem zamiast wypić je do ziemniaków smażyła nam proste i pyszne placuszki. Do dziś uważam, że są lepsze od racuchów. Dziś sama smażę je dla swojej rodziny.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 250 ml zsiadłego mleka
  • 1 duże jajo
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 10-15 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy do smażenia

Lista składników nie jest długa, a placki wychodzą bardzo delikatne i smaczne. Ich przygotowanie zajmie natomiast zaledwie kilka chwil. Instrukcje znajdziecie w dalszej części artykułu.

Smażenie racuchów jest podobne.jpg
canva/pixelshot
Syrop na odporność

Wachowicz łączy go z miodem i robi syrop na odporność. Obowiązkowy przepis na jesień

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić placki na zsiadłym mleku? Są lepsze niż racuchy

Zaczynam od doprowadzenia nabiału do temperatury pokojowej. Mąkę przesiewam do dużej miski wraz z sodą oczyszczoną. Jajko ubijam z cukrem pudrem i solą, a następnie łączę ze zsiadłym mlekiem.

Suche składniki mieszam z mokrymi, aż uzyskam jednolitą masę. Na patelni rozgrzewam olej. Przy pomocy łyżki formuję placki i smażę je na średnim ogniu. Gdy już będą zrumienione z obu stron, przenoszę na ręcznik papierowy i ususzam.

Jak podać placki na zsiadłym mleku?

Słodki przysmak lepszy niż racuchy warto zaserwować z dodatkiem świeżych owoców lub ulubionego dżemy. Szczególnie polecamy niesamowicie orzeźwiający dżem z cukinii i cytryn .

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na placki. Sprawdźcie jak zrobić pyszne racuchy ze śliwkami . Być może skuszą was też sycące placki z banana i płatków owsianych — są idealne na śniadanie.

Placki na zsiadłym mleku lepsze niż racuchy.jpg
canva/loooby
Kluski leniwe

Wsypał do leniwych inny rodzaj mąki. Kulinarny eksperyment okazał się sukcesem

CZYTAJ DALEJ
przygotowania do robienia rosołu

Zamiast z makaronem, podałam rosół z innym dodatkiem. Pomysł znalazłam w sieci, mąż miał mi jedno do powiedzenia

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

We wrześniu zaczynam robić przetwory z tych owoców. Dzięki nim cholesterol od razu leci w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Ten obiad przyrządzam, gdy brak mi pomysłów i czasu. Robi się praktycznie sam, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Zalewam banany skondensowanym mlekiem i miksuję z dodatkami. Dzieciaki co chwila domagają się tego deseru
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam lepszej zupy na odchudzanie. Jem smacznie i do syta, a kilogramy lecą w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Nacieram mięso przyprawami i wstawiam do piekarnika. Zyskuję pyszną wędlinę, ta kupna może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych schabowych. Kotlety słoneczne biją je na głowę
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >