Smakosze.pl
Nieziemsko puszysty biszkopt z 3 składników

canva/imagedepotpro

Nieziemsko puszysty biszkopt z 4 składników. Szybciej się nie da

23 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Puszysty biszkopt jest doskonałą bazą do przyrządzenia wielu smakowitych deserów. Najprostszy i zarazem najlepszy przepis wymaga zaledwie czterech składników, które z pewnością macie w domu. Z naszymi wskazówkami na pewno wam się uda.

Biszkopt jest jednym z ciast, które wydają się trudne w przyrządzeniu, ale przy odrobinie cierpliwości okazuje się, że pożądane efekty wcale nie są tak trudne do uzyskania. Dziś zdradzamy wam najprostszą recepturę na ten smakołyk. Wykorzystamy zaledwie cztery składniki — dwa rodzaje mąk, jaja i cukier. Spróbujecie?

marchewka z groszkiem

Marchewka z groszkiem inaczej. Sekretny składnik sprawia, że nabiera nowej jakości

CZYTAJ DALEJ

Przepis na puszysty biszkopt z trzech składników

Składniki:

  • 5 jaj

  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej

  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

  • 3/4 szklanki drobnego cukru

Przygotowanie puszystego biszkoptu z czterech składników:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Mąki przesiewamy przez sito do większej miski. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je mikserem, stopniowo dodając cały cukier. Do ubitych białek dodajemy żółtka. Całość dalej ubijamy.

Gdy uzyskamy sztywną pianę, przystępujemy do wsypywania mąki. Cały czas miksując masę przy niewielkich obrotach urządzenia, dodajemy ją łyżka po łyżce. Gotowe ciasto przenosimy do wcześniej przygotowanej tortownicy i pieczemy około 40 minut.

Biszkopt studzimy, stopniowo uchylając drzwiczki piekarnika. Dzięki temu zabiegowi ciasto nie opadnie. Wyjmujemy go z formy i podajemy. Możemy też przełożyć go ulubionym kremem lub konfiturą owocową.

Po inne smakowite pomysły na desery zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy, jak zrobić domowy kisiel. Ten natomiast odsłania tajniki pysznego budyniu przyrządzanego bez zastosowania popularnych proszków ze sklepu.

Biszkopt można przełożyć sezonowymi owocami i bitą śmietaną

canva/cujo19

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smakdnia

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najsmaczniejszy sos pomidorowy na zimę. W kilku słoikach zachowasz smak lata na cały rok

Czytaj więcej >
por

Przepisy

Jednogarnkowa potrawka gruzińska z warzywami. Prosty sposób na zieloną część pora

Czytaj więcej >
Wyjątkowa zupa z jabłek

Przepisy

Wyjątkowa zupa z jabłek. Jabłczanka zachwyca konsystencją i zapachem

Czytaj więcej >

Przepisy

Co można zrobić z morwy czarnej? 2 pomysły na pyszne i zdrowe przetwory

Czytaj więcej >

Przepisy

Wybitne ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem Ewy Wachowicz. Kucharka stosuje sprytny patent na najlepszy smak

Czytaj więcej >

Przepisy

Koniec z uciążliwym wyrabianiem. Ciocia Mariola pokazała najlepszy patent na ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >