Smakosze.pl

źródło własne

Zamiast z makaronem, podałam rosół z innym dodatkiem. Pomysł znalazłam w sieci, mąż miał mi jedno do powiedzenia

17 Września 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Kilka dni temu natknęłam się w internecie na kulinarną ciekawostkę. Dowiedziałam się z niej, że nie wszędzie rosół podaje się z makaronem. Pomysł zaintrygował mnie na tyle, że postanowiłam sprawdzić go w swojej własnej kuchni. Eksperyment wypadł zupełnie inaczej, niż się spodziewałam.

Rosół z tym dodatkiem to regionalny specjał

Przeglądając internet, natknęłam się na ciekawe zdjęcie. Widniał na nim rosół, lecz w zupie próżno było szukać makaronu. Treściwy dodatek do niej stanowił produkt, który raczej kojarzymy z żurkiem czy ogórkową. Stwierdziłam, że muszę spróbować tego połączenia.

Rosół z ziemniakami nie jest powszechnie zajadany w Polsce. Jak się dowiedziała, uważa się go za specjał ze Śląska Cieszyńskiego oraz Śląska Opolskiego. Ponadto tradycyjnie taki rosół gotuje się na mięsie wołowym, dzięki czemu jest niezwykle aromatyczny. Niewiele myśląc pospieszyłam do sklepu by kupić wszystkie niezbędne składniki na tę zupę.

składniki na rosół.jpg
Źródło własne
napar z przewrotnika

Doceniała go sama św. Hildegarda. Napar z tego zioła może działać cuda

CZYTAJ DALEJ

Gotowanie rosołu to podstawowa umiejętność kulinarna

Ugotować rosół potrafi niemal każdy. Mnie jednak zależało, by był on wyjątkowo intensywny i aromatyczny. W końcu nie mogłam spróbować tego oryginalnego połączenia z użyciem byle jakiego wywaru. Całe warzenie zupy musiało odbyć się zgodnie ze sztuką.

Do rosołu wołowego potrzebne jest odpowiednie mięso z kością. Jak wyczytałam, idealnie do tego celu nadaje się mostek wołowy. Dla wszystkiego dołożyłam jeszcze nieco szpondru, którego zazwyczaj używam do wywaru z mięsa mieszanego. Na każde 50 ml wlanej go garnka wody wyszło mi ponad 250 g mięsa.

mięso na rosół.jpg
Źródło własne

Pozostałe dodatki do rosołu były raczej standardowe. Użyłam włoszczyzny, ziela angielskiego, liści laurowych, soli i pieprzu. Nie mogło także zabraknąć cebuli przypieczonej na suchej patelni. Warzywa i przyprawy musiały jednak chwilę poczekać.

Rosół gotowałam sposobem, o którym do tej pory jedynie czytałam. Najpierw zagotowałam mięso, a następnie wylałam całą mętną wodę i zalałam wołowinę świeża porcją. Dopiero wówczas do garnka trafiły pozostałe składniki. Od tej pory pozostało mi jedynie czekać 3 godziny, w czasie których mój wywar powolutku mrugał sobie pod przykryciem.

rosół gotowy do wstawienia.jpg
Źródło własne

Jak smakuje rosół z ziemniakami?

3 godziny czekania na rosół dłużyły się jak nigdy. Po prostu nie mogłam doczekać się spróbowania jego regionalnej odsłony. Kiedy czas niemal minął, obrałam i ugotowałam w osobnym garnku ziemniaki. Kiedy wszystkie było gotowe, nałożyłam kartofle na talerze i zalałam je odcedzonym bulionem.

Nie byłam jedynym degustatorem rosołu z ziemniakami. Nad swoją porcją zupy zasiadł też mój mąż. Każde z nas z przejęciem nabrało pierwszą łyżkę niecodziennej dla nas potrawy. Jak smakuje zatem rosół z ziemniakami?

Zacznę od moich wrażeń na temat samego bulionu. Gotowany na wołowinie rosół był wyjątkowo aromatyczny. Charakteryzował się także specyficznym, nieco słodkim posmakiem. Na pewno z chęcią ugotuję go jeszcze nie raz w przyszłości.

Muszę przyznać, ze gotowane kartofle smakują w bulionie nadspodziewanie dobrze. Połączenie przypadło mi do gustu i czułam, jakbym zawsze jadła zupę właśnie w ten sposób. Na co dzień wolę zresztą ziemniaki od makaronu, wiec tym bardziej wszystko było po mojej myśli. Żałuję jedynie, że w ferworze zakupów zapomniałam o koperku do rosołu

Jak smakował rosół z ziemniakami mojemu mężowi? Potrawę skwitował krótkim „jest dobry" i zjadł swoją porcję bez marudzenia. Kiedy jednak przycisnęłam go nieco, stwierdził,że klasyka z makaronem pasuje mu jednak lepiej. I tyle było z moich kulinarnych eksperymentów. Ten zamiennik makaronu także może przypaść wam do gustu . Jedna dodatkowa czynność sprawia, że rosół smakuje wręcz obłędnie .

rosół z ziemniakami.jpg
Źródło własne
surówka z białej kapusty

Dostałam ten przepis na surówkę od zaprzyjaźnionego szefa kuchni. Smakuje jak z dobrej chińskiej restauracji

CZYTAJ DALEJ
ciasto ze śliwkami

Rodzina cały czas prosi mnie o ucierane ciasto ze śliwkami. Korzystam z przepisu mojej babci

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

We wrześniu zaczynam robić przetwory z tych owoców. Dzięki nim cholesterol od razu leci w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Ten obiad przyrządzam, gdy brak mi pomysłów i czasu. Robi się praktycznie sam, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Zalewam banany skondensowanym mlekiem i miksuję z dodatkami. Dzieciaki co chwila domagają się tego deseru
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam lepszej zupy na odchudzanie. Jem smacznie i do syta, a kilogramy lecą w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Nacieram mięso przyprawami i wstawiam do piekarnika. Zyskuję pyszną wędlinę, ta kupna może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych schabowych. Kotlety słoneczne biją je na głowę
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >