Ścieram 3 składniki, mieszam i smażę. Te kotlety smakują mi bardziej, niż klasyczne mielone
Zainspiruj się i na dzisiejszy obiad podaj kotlety inne, niż zazwyczaj. Ta potrawa zmieni zwykły posiłek w prawdziwą ucztę. Domownikom spodoba się na tyle, że poproszą o dokładkę. Wypróbuj ten sposób, a o mielonych zapomnisz na długo.
Kotlety lepsze niż inne
Kotlety to podstawa niejednego obiadu. W naszych jadłospisach od zawsze królowały schabowe i mielone, ale być może te z przepisu zmienią ten stan. Chodzi o kotlety jajeczne z pieczarkami, które przygotowuje się tylko z trzech prostych i tanich składników.
Są na tyle dobre, że podane na obiad mogą konkurować nawet z mielonymi. Rodzina na początku będzie zdziwiona, że nie ma tych klasycznych, ale kiedy je spróbują, od razu docenią ich smak. Szczególnie że ich przygotowanie trwa chwilę i jest bardzo łatwe.
Wystarczą tylko trzy składniki
Do przygotowania kotletów w ogóle nie potrzebujesz mięsa. Najważniejsze są trzy główne składniki oraz kilka dodatków. Większość z nich na pewno masz w swojej kuchni, więc za nim wybierzesz się na zakupy, sprawdź listę umieszczoną poniżej. Znajdziesz tam potrzebne produkty oraz ich proporcje. Zdjęcia ilustrujące umieszczone w artykule pochodzą z kanału Weronika Domogród , który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 6 jajek
- 350 g pieczarek
- 50 g żółtego sera w kostce
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- olej
- pieprz
- sól
Przepis na kotlety jajeczne z pieczarkami
Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na niej cebulę. Umyte pieczarki zetrzyj na tarce i podsmaż je razem z cebulą. Kiedy zmiękną, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, a całość przypraw pieprzem i solą. Wymieszaj ze sobą składniki.
Pięć jajek ugotuj na twardo i zetrzyj na małych oczkach tarki. Pieczarki przełóż do miski i dodaj starte jajka i ser. Wsyp bułkę tartą i wbij jajko. Wymieszaj składniki na jednolitą masę.
Następnie uformuj z niej kotlety, zrób to w takim sam sposób, jakbyś robiła kotlety mielone. Obtocz je w bułce tartej, a następnie smaż na rozgrzanym tłuszczu, do momentu zarumienienia na brązowo . Podawaj je na obiad, a rodzina będzie zachwycona. Sprawdź, co przygotować z cukinii oraz dowiedz się, jaki sok warto zrobić w lipcu .