Po prostu wlej jogurt do wrzątku. Efekt nie z tej ziemi
Proste rozwiązania są najlepsze. Dotyczy to też gotowania i zawsze się sprawdza. Dlatego wlej jogurt do wrzątku. Wkrótce skosztujesz dania, do którego często będziesz wracać.
Placki najprostsze pod słońcem
Nie lubisz długich godzin spędzonych na gotowaniu? W takim razie mam dla Ciebie przepis, który zachwyca prostotą. Ta przynosi też smaczny efekt na talerzu. Z wrzątku, jogurtu i mąki wyczarujesz łatwe i pyszne danie. Mowa o puszystych plackach z patelni.
Wystarczy kilka składników, niewiele pracy w kuchni i znakomite danie jest już gotowe. Możesz podać ja na słono lub na słodko. Pasować tu będzie ulubiona surówka lub słodki twarożek. Wybór należy do Ciebie. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Aziza Gotovit. Stamtąd też pochodzi zdjęcie wyróżniające i inne zdjęcia użyte w artykule.
Weź tarkę i zmrożoną pierś z kurczaka. Wyjdzie z tego przysmak, który pokocha twoja rodzinaJak zrobić placki z jogurtu?
Składniki:
- 200 g wrzątku
- 200 g gęstego jogurtu
- 250 g mąki
- szczypta soli
Przygotowanie dania zacznij od wlania wrzątku na patelnię. Dodaj do niego wrzątek, wymieszaj i gotuj 5 minut. W tym czasie często mieszaj wodę z jogurtem. Po upływie tego czasu zdejmij patelnię z ognia.
Wsyp mąkę, sól i dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do miski i wyrabiaj. Gotowe ciasto pokrój na mniejsze kawałki, uformuj z nich kulkę i rozwałkuj. Dość cienkie placki smaż na patelni. Gdy stanę się puszyste, wyłóż na talerz i podawaj.
Placki, że palce lizać
Placki wychodzą puszyste i pełne smaku. Zawsze się udają i są proste w przygotowaniu. Możesz podać je z ulubionymi dodatkami. Pasuje tu słodki dżem, mus czekoladowy, czy twarożek. Placki będą też wyśmienite z dodatkiem surówki, twarożku na ostro, czy mięsa w sosie.
Smakują dosłownie w każdym wydaniu. Z kilku składników zrobisz delikatne danie, które każdy zje ze smakiem. Możesz wziąć je do szkoły lub pracy. Na zimno też będą dobre. Pisaliśmy o tym, jak przygotować napar, który wzmocni odporność. Polecaliśmy przepis na doskonałą zupę z miętą.