Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Podsmaż jabłka i zalej je tym kremem. Szarlotka będzie rozpływać się w ustach
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 15.07.2024 16:12

Podsmaż jabłka i zalej je tym kremem. Szarlotka będzie rozpływać się w ustach

szarlotka
youtube.com/@lieblingsdesserts

Spośród dziesiątków przepisów na szarlotki, tę recepturę wyróżnia masa kremowa o niezwykłym smaku, ale przede wszystkim delikatnej strukturze. Taki krem jest o wiele lżejszy niż zwykle używany w podobnych sytuacjach krem budyniowy.

Szarlotka z kruszonką

Kruche ciasto z jabłkami na kruchym spodzie i pod budyniową pierzynką – mimo bardzo dokładniej definicji, jest mnóstwo rozmaitych przepisów na szarlotkę. Z ciągłej potrzeby udoskonalania jej powstał ten, w którym krem można określić jako sufletowy. Ta puszysta masa z jogurtu i piany z białek decyduje o charakterze tego ciasta.

Wygląda ono przy tym niezwykle apetycznie. Złocista szarlotka nabiera charakteru dzięki odpowiedniej kruszonce, równie łatwej w przygotowaniu jak wszystko w tym przepisie. Wystarczy pół godziny w kuchni (plus kolejne trzy kwadranse oczekiwania na wypiek), by cieszyć się tym zwykłym, a jednocześnie bardzo niezwykłym deserem.

gotowa szarlotka
youtube.com/@lieblingsdesserts
Zetrzyj cukinię na tarce i wrzuć do tej zalewy. Zimą mi podziękujesz za ten przepis

Szarlotka z kremem sufletowym

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Lieblingsdesserts. Proponujemy jednak wersję z większą ilością przypraw, które tak dobrze komponują się z ciastem z jabłkami.

Składniki

  • 3 duże jabłka
  • ¼ kg mąki
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 120 g cukru
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 30 g skrobi kukurydzianej
  • 60 ml soku z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • Sól

Pieczemy szarlotkę z lekkim kremem

Przygotowujemy ciasto, rozcierając mąkę z łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli i ciepłe masło. Dodajemy 2 żółtka roztarte z 40 g cukru. Ugniatamy dokładnie na jednolitą masę, z której odkładamy około jednej trzeciej. 

Większą częścią masy wykładamy tortownicę na dnie i po bokach, dokładnie dociskając, by utworzyć równą, zwartą warstwę. Pozostałą część ciasta zostawiamy na kruszonkę.

Jabłka kroimy w kostkę, usuwając ogryzki i zalewamy sokiem z cytryny. Wrzucamy na patelnię i dusimy, dodając cynamon i kardamon. Dosładzamy do smaku, w zależności od kwasowości użytych jabłek. Podduszone jabłka zdejmujemy z patelni i pozostawiamy do ostudzenia.

Białka jajek ubijamy z 40 g cukru i szczyptą soli na sztywną masę. Dodajemy skrobię kukurydzianą i jogurt grecki i delikatnie mieszamy. Na spód z ciasta wykładamy jabłka, a następnie masę z białek i jogurtu. Pozwalamy masie dobrze ułożyć się w tortownicy, wyrównując ją szpatułką.

Ciasto zasypujemy dokładnie pokruszoną pozostałą częścią ciasta. Wstawiamy na ok. 45 minut do piekarnika nagrzanego do ok. 170 stopni. Po upieczeniu można ciasto posypać cukrem pudrem i jeszcze szczyptą cynamonu. Podawać po przestudzeniu.

Wypróbuj też przepisy na pikantne ogórki oraz sałatkę lepszą, niż jarzynowa.

krojenie jabłek
youtube.com/@lieblingsdesserts