Smakosze.pl Przepisy Ścieram surowe buraki i dodaję ten składnik. Pyszną i zdrową surówkę mam na stole w 5 minut
Fot. Shutterstock

Ścieram surowe buraki i dodaję ten składnik. Pyszną i zdrową surówkę mam na stole w 5 minut

1 listopada 2024

Jak przyrządzić smaczną i wartościową surówkę? Należy zetrzeć buraki i dodać równie zdrowy produkt. Taka surówka pasuje do wielu dań obiadowych. Zrobisz ją dosłownie w kilka minut.

Buraki polecają się do surówki

Jeśli chcę zrobić szybką i zdrową surówkę , to zwykle sięgam po ten przepis . Receptura na surówkę z burakami jest prosta w wykonaniu i daje smaczny efekt. Ten zawdzięcza dodaniu do buraków jabłka. Ten owoc nadaje lekkiej słodyczy tej wartościowej surówce .

Jeśli zależy nam, by wzmocnić trochę smak surówki z buraków, to przyda się tu chrzan. Doda mocy i pikantnego smaku . Intensywny aromat sprawi, że chętnie zjadam taką surówkę. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Gotuj z Maszką.

surówka
Fot. Canva/gkrphoto
Te obłędne kluski robię z 3 składników. Prościej i smaczniej się nie da

Jak zrobić surówkę z buraków i jabłka?

Składniki:

  • 1 surowy burak
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka chrzanu

Przygotowanie surówki zacznij od obrania buraka i jabłka. Zetrzyj je na tarce o małych oczkach . Przełóż do miski i wymieszaj. Można dodać łyżeczkę chrzanu.

Składniki ponownie mieszamy. Surówka z buraków i jabłka jest już gotowa do podania . Jej przygotowanie zajmie dosłownie 5 minut. Równie szybko zniknie z talerzy, bo jest pyszna.

Surówka pełna smaku i zdrowia

Surówka z buraków i jabłka doskonale pasuje do kotletów mielonych i mięs w sosie . Będzie też smakować z rybami, kopytkami i plackami. Jest uniwersalna, szybka i prosta w przygotowaniu.

Oprócz tego bardzo smaczna i zdrowa. Jedzenie buraków obniża poziom cholesterolu, wzmacnia zęby i kości . Natomiast jabłko świetnie wpływa na układ krążenia i utrzymanie prawidłowej masy ciała. Pisaliśmy o tym, gdzie 1 listopada zrobimy zakupy spożywcze. Polecaliśmy przepis na pyszną pańską skórkę.

surówka
Fot. Canva/kinugraphik
Kiedyś zajadali je wszyscy, dziś jest zapomniane. To najzdrowsze mięso, jakie może być
Mój sernik nowojorski smakuje lepiej, niż z cukierni. Z pomysłu na spód jestem szczególnie dumna
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy