Kiedyś zajadali je wszyscy, dziś jest zapomniane. To najzdrowsze mięso, jakie może być
Mięso często gości na naszych stołach. Z reguły wybieramy dania z wieprzowiny, wołowiny, czy kurczaka. Jednak te rodzaje mięsa nie należą do najlepszych. Okazuje się, że najzdrowszym mięsem jest to, o którym tak rzadko pamiętamy.
Mięso w naszej diecie
Niektórzy z nas codziennie jadają mięso. Inni raczej sporadycznie, a dietetycy podkreślają, że warto zmniejszyć spożycie mięsa. Jedzenie go dwa razy w tygodniu w zupełności nam wystarczy. Za pewni też odpowiednią ilość składników odżywczych.
Smakosze mięsa nie potrafią sobie odmówić dań z wieprzowiny, wołowiny, indyka, czy kurczaka. Te rodzaje mięsa są najbardziej popularne i lubiane. Jednak, czy są też najzdrowsze? Okazuje się, że niekoniecznie. Jakie jest zatem najzdrowsze mięso?
Mój sernik nowojorski smakuje lepiej, niż z cukierni. Z pomysłu na spód jestem szczególnie dumnaSięgnij po najzdrowsze mięso
Gęsina jest najzdrowszym mięsem. Pełna wartościowego białka, witamin i zdrowych kwasów tłuszczowych dawniej była niezwykle popularna. Teraz jadamy ją sporadycznie lub w ogóle nie znamy jej smaku.
Gęsina pomaga zredukować poziom złego cholesterolu i zapobiec miażdżycy. Dlatego to mięso jest szczególnie polecane osobom, które chorują na serce. Spożywanie gęsiny zapobiega anemii i wspiera funkcjonowanie mózgu. Na jej jedzeniu skorzystają zwłaszcza seniorzy oraz dzieci.
Warto też przypomnieć, że Polska jest liderem w produkcji tego mięsa. Białko z gęsi jest w 100% przyswajalne przez człowieka.
Co przygotować z gęsiny?
Uważa się, że gęsina jest mięsem wysokokalorycznym. Jednak też ma niewiele tłuszczu i zawiera kwasy CLA. Pomagają one w redukcji tkanki tłuszczowej. O jedzeniu gęsiny wiele osób pamięta na świętego Marcina, czyli 11 listopada.
Smak gęsiny jest delikatny i lekko słodki. To mięso można przygotować w formie duszonej, pieczonej, czy grillowanej. Smakuje z grzybami, śliwkami i jabłkami. Gęsinę warto wykorzystać do gotowania zup i wywarów. Pisaliśmy o tym, jak zrobić smaczne kotlety z kapusty. Radziliśmy, jak przedłużyć świeżość cebuli.
Źródło: kobieta.onet.pl