Zamiast kupować od obcych, robię sama w domu. Za moją pańska skórką przepadają dzieci i dorośli
Pańska skórka to przysmak, którym możemy zajadać się na Wszystkich Świętych. W prosty sposób zrobimy ten pyszny biało-różowy cukierek we własnej kuchni. Pańska skórka wychodzi, że palce lizać.
Pańska skórka w domowym wydaniu
Pańska skórka to biało-różowy cukierek, który można kupić na cmentarzach. Znany głównie na Mazowszu, ale też popularny na Lubelszczyźnie. Tam nazywany jest szczypką. Natomiast w Krakowie ten przysmak nazywany jest miodkiem tureckim.
Pańska skórka zwykle przyrządzana jest z cukru, syropu truskawkowego i ubitych białek. Teraz te cukierki możemy zrobić w prosty sposób w swojej kuchni. Przyda się miód, cukier waniliowy i sok malinowy. Przepis zobaczymy na kanale YouTube Kotlet TV. Warto z niego skorzystać.
Idąc na cmentarz zawsze wlewam to do termosu. Rozgrzewa i daje dużo energiiJak zrobić pańską skórkę?
Składniki:
- 2 białka
- 1 szklanka cukru
- ½ szklanki wody
- ½ szklanki miodu
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka soku malinowego
Przygotowanie słodyczy zaczniemy od wsypania cukru do rondelka. Wlewamy też wodę i miód np. lipowy. Składniki mieszamy i czekamy, aż się zagotuje. Masa powinna uzyskać bursztynowy kolor. Następnie zanurzamy łyżeczkę w masie i zanurzamy w zimnej wodzie.
Jeśli to, co skapnie z łyżeczki, będzie twarde, oznacza to, że masa jest już odpowiednia. Od razu wyłączamy gaz. Białka ubijamy na sztywną pianę i dolewamy do niej cienką strużką przygotowaną wcześniej masę. Cały czas miksujemy i wsypujemy cukier waniliowy.
Pańska skórka pyszna i tania
Gdy masa będzie już gęsta to znak, że konsystencja jest już dobra. Połowę masy przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej połowy wlewamy sok malinowy i miksujemy. Powstanie różową masę, którą wykładamy na białą. Moczymy dłonie w wodzie i wyrównujemy powierzchnię masy.
Pańską skórkę zostawiamy do ostudzenia, a następnie wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin. Najlepiej słodycze chłodzić całą noc w lodówce. Potem pańską skórkę kroimy i zawijamy w papierki. Wychodzi pyszna i ma waniliowo-malinowy smak. Pisaliśmy o tym, jak przedłużyć świeżość cebuli. Polecaliśmy przepis na surówkę z 3 warzyw do obiadu.