Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zamiast kupować od obcych, robię sama w domu. Za moją pańska skórką przepadają dzieci i dorośli
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 01.11.2024 10:55

Zamiast kupować od obcych, robię sama w domu. Za moją pańska skórką przepadają dzieci i dorośli

pańska skórka
Fot. Shutterstock

Pańska skórka to przysmak, którym możemy zajadać się na Wszystkich Świętych. W prosty sposób zrobimy  ten pyszny biało-różowy cukierek we własnej kuchni. Pańska skórka wychodzi, że palce lizać. 

Pańska skórka w domowym wydaniu

Pańska skórka to biało-różowy cukierek, który można kupić na cmentarzach. Znany głównie na Mazowszu, ale też popularny na Lubelszczyźnie. Tam nazywany jest szczypką. Natomiast w Krakowie ten przysmak nazywany jest miodkiem tureckim. 

Pańska skórka zwykle przyrządzana jest z cukru, syropu truskawkowego i ubitych białek. Teraz te cukierki możemy zrobić w prosty sposób w swojej kuchni. Przyda się miód, cukier waniliowy i sok malinowy. Przepis zobaczymy na kanale YouTube Kotlet TV. Warto z niego skorzystać. 

pańska skórka
Fot. Jan BIELECKI/East News
Idąc na cmentarz zawsze wlewam to do termosu. Rozgrzewa i daje dużo energii

Jak zrobić pańską skórkę?

Składniki:

  • 2 białka
  • 1 szklanka cukru
  • ½ szklanki wody
  • ½ szklanki miodu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka soku malinowego

Przygotowanie słodyczy zaczniemy od wsypania cukru do rondelka. Wlewamy też wodę i miód np. lipowy. Składniki mieszamy i czekamy, aż się zagotuje. Masa powinna uzyskać bursztynowy kolor. Następnie zanurzamy łyżeczkę w masie i zanurzamy w zimnej wodzie.

Jeśli to, co skapnie z łyżeczki, będzie twarde, oznacza to, że masa jest już odpowiednia. Od razu wyłączamy gaz. Białka ubijamy na sztywną pianę i dolewamy do niej cienką strużką przygotowaną wcześniej masę. Cały czas miksujemy i wsypujemy cukier waniliowy. 

Pańska skórka pyszna i tania

Gdy masa będzie już gęsta to znak, że konsystencja jest już dobra. Połowę masy przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej połowy wlewamy sok malinowy i miksujemy. Powstanie różową masę, którą wykładamy na białą. Moczymy dłonie w wodzie i wyrównujemy powierzchnię masy.

 Pańską skórkę zostawiamy do ostudzenia, a następnie wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin. Najlepiej słodycze chłodzić całą noc w lodówce. Potem pańską skórkę kroimy i zawijamy w papierki. Wychodzi pyszna i ma waniliowo-malinowy smak. Pisaliśmy o tym, jak przedłużyć świeżość cebuli. Polecaliśmy przepis na surówkę z 3 warzyw do obiadu. 

pańska skórka
Fot. Canva/Africa images