Ścieram ziemniaki, podsmażam i kładę na nich schab. To danie bije na głowę wszystkie placki i kotlety
Ze schabu możemy przygotować wiele pysznych dań na obiad. Ja robię go w startych ziemniakach, smażę i zapiekam. Schab otulony jest serową pierzynką, która doskonale uzupełnia smak tego dania. Polecam przepis na obiad ze schabem w roli głównej dla smakoszy placków i kotletów.
Schab otulony ziemniakami i serową pierzynką
Zwykle ze schabu robiłam kotlety schabowe, którymi zajadała się moja rodzina. Teraz bliscy przepadają ze zupełnie innym daniem z tego mięsa. Wszystko dlatego, że przyrządzam schab w tartych ziemniakach i pod serową pierzynką. Ten obiad bije na głowę wszystkie placki i kotlety.
Mięso jest soczyste i otulone chrupiącymi plackami. Serowa pierzynka rozpływa się w ustach, a danie znika z talerzy w mgnieniu oka. Polecam przepis na to znakomite danie, które będzie smakowało całej rodzinie. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Lecker schnell. Stamtąd też pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule.
Jak zrobić schab w tartych ziemniakach pod serową pierzynką?
Składniki:
- 6 plastrów schabu
- 5 ziemniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g sera żółtego
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- szklanka wody
- 3 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie dania zacznij od starcia ziemniaków na tarce o dużych oczkach i zalej szklanką zimnej wody. Odstaw i pokrój schab na niezbyt grube plastry . Delikatnie rozbij mięso i dopraw solą oraz pieprzem. Ziemniaki odciśnij i przełóż do miski. Wbij jajka, dosyp sól i pieprz.
Dodaj startą cebulę, czosnek, dosyp mąkę i dokładnie wymieszaj składniki. Formuj placki i smaż je na rozgrzanym oleju . Następnie zanurz kotlet w rozmąconym jajku i połóż go na warstwie ziemniaków na patelni. Mięso przykryj też warstwą ziemniaków. Smaż z dwóch stron na złoty kolor.
Danie, które polubią mali i duzi smakosze
Teraz usmażone placki ze schab ułóż na papierze do pieczenia w blasze. Piecz 25 minut w 180 stopniach. Po upływie tego czasu posyp startym serem i zapiekaj jeszcze 8 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp posiekanym koperkiem. Danie z zapiekanego schabu w plackach jest wyjątkowo pyszne.
Będzie smakować osobom, które przepadają za kotletami, ale też za plackami. Mięso jest soczyste, do tego otoczone chrupiącymi plackami i pod serową pierzynką . To najlepszy obiad, jaki ostatnio jadłam, dlatego polecam każdemu ten przepis. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić mięso mielone z ziemniakami pod pysznymi warzywami. Podawaliśmy też przepis na galaretę, która pięknie wygląda i obłędnie smakuje.