Sekretny sposób Gessler na marynowane grzyby
Marynowane grzybki mają wielu wielbicieli, chociaż dla niektórych są zbyt ostre. Poznajcie sekretny sposób Magdy Gessler na marynowane grzyby, a z pewnością będziecie zachwyceni ich smakiem.
Magda Gessler uchodzi za autorytet w tematyce gotowania. Jest właścicielką kilku restauracji, choć szerszej rzeszy Polaków znana jest raczej jako prowadząca „Kuchenne Rewolucje". W programie tym robi wszystko by ratować upadające restauracje, ulepsza też ich menu.
Może sama nie ma zbyt dużo czasu na to, by stać przy kuchni i gotować, ale trzeba przyznać pomysły ma ciekawe. Jeden z nich prezentujemy poniżej. Magda Gessler zamiast klasycznego octu do marynowanych grzybów dodaje ocet jabłkowy. Poczujcie tę różnicę.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Sekretny sposób Gessler na marynowane grzyby
Składniki:
-
1 kg grzybów leśnych
-
1 cebulka
-
1 marchewka
-
2 szklanki wody
-
1 szklanka octu jabłkowego
-
po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
-
kilka listków laurowych
-
2 łyżki cukru
-
2 łyżeczki soli
Przygotowanie marynowanych grzybów
Grzyby oczyść, opłucz. Zalej zimną wodą, zagotuj, usuń pianę, dodaj trochę soli, gotuj je ok. 30 minut. Grzyby wyjmij łyżką cedzakową i napełnij nimi wyparzone słoiki.
Cebulę obierz, pokrój w krążki. Marchewkę obierz, pokrój w słupki lub talarki. W garnku zagotuj wodę z octem, dodaj warzywa i przyprawy. Gotuj 5 minut.
Gorącą zalewą zalej grzyby, do każdego włóż trochę warzyw i przypraw. Słoiki szczelnie zamknij, ustaw na pokrywkach. Marynowane grzyby pozostaw do wystygnięcia. Smacznego!
Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: newsygotujmy