Smakosze.pl Przepisy Sekretny sposób Gessler na marynowane grzyby
Eastnews-Pawel Wodzynski oraz Canva

Sekretny sposób Gessler na marynowane grzyby

3 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Marynowane grzybki mają wielu wielbicieli, chociaż dla niektórych są zbyt ostre. Poznajcie sekretny sposób Magdy Gessler na marynowane grzyby, a z pewnością będziecie zachwyceni ich smakiem.

Magda Gessler uchodzi za autorytet w tematyce gotowania. Jest właścicielką kilku restauracji, choć szerszej rzeszy Polaków znana jest raczej jako prowadząca „Kuchenne Rewolucje". W programie tym robi wszystko by ratować upadające restauracje, ulepsza też ich menu.

Może sama nie ma zbyt dużo czasu na to, by stać przy kuchni i gotować, ale trzeba przyznać pomysły ma ciekawe. Jeden z nich prezentujemy poniżej. Magda Gessler zamiast klasycznego octu do marynowanych grzybów dodaje ocet jabłkowy. Poczujcie tę różnicę.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sekretny sposób Gessler na marynowane grzyby

Składniki:

  • 1 kg grzybów leśnych

  • 1 cebulka

  • 1 marchewka

  • 2 szklanki wody

  • 1 szklanka octu jabłkowego

  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu

  • kilka listków laurowych

  • 2 łyżki cukru

  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie marynowanych grzybów

Grzyby oczyść, opłucz. Zalej zimną wodą, zagotuj, usuń pianę, dodaj trochę soli, gotuj je ok. 30 minut. Grzyby wyjmij łyżką cedzakową i napełnij nimi wyparzone słoiki.

Cebulę obierz, pokrój w krążki. Marchewkę obierz, pokrój w słupki lub talarki. W garnku zagotuj wodę z octem, dodaj warzywa i przyprawy. Gotuj 5 minut.

Gorącą zalewą zalej grzyby, do każdego włóż trochę warzyw i przypraw. Słoiki szczelnie zamknij, ustaw na pokrywkach. Marynowane grzyby pozostaw do wystygnięcia. Smacznego!

ocet jabłkowy
ocet jabłkowy

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsygotujmy

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy