Smakosze.pl Przepisy Ser smażony w panierce. Ciągnący, sycący, pyszny. Bije na głowę wszystkie kotlety
canva/beats3

Ser smażony w panierce. Ciągnący, sycący, pyszny. Bije na głowę wszystkie kotlety

18 listopada 2022

Ser smażony w panierce jest świetną alternatywą mięsnego kotleta. Sycąca i chrupiąca potrawa znakomicie smakuje podana z frytkami lub ryżem i surówką. Co prawda jest kaloryczna, ale za oknem mróz, więc jak najbardziej potrzebujemy energii.

Aromatyczny i rozpływający się w ustach ser otoczony chrupiącą panierką skusi niejednego smakosza. Do jego przygotowania można wykorzystać ulubiony ser żółty, a przyprawy dowolnie modyfikować. Dzięki temu proste danie za każdym razem będzie smakowało nieco inaczej. Jedno jest pewne — wasi bliscy je pokochają.

Przepis na ser smażony w panierce

Składniki:

  • 6 plastrów sera żółtego o grubości ok. 1,5 cm

  • 1,5 szklanki bułki tartej

  • 3-4 łyżki mąki

  • 3 duże jajka

  • pół łyżeczki ostrej papryki

  • szczypta oregano, tymianku lub bazylii (można pominąć)

  • sól i pieprz

  • masło klarowane lub olej do smażenia

Jak zrobić ser smażony w panierce? Przepis jest bardzo prosty

Jajka wbijamy do głębokiego talerza i roztrzepujemy je widelcem. Łączymy z wybranymi przyprawami. W osobnych naczyniach umieszczamy mąkę i bułkę tartą. Każdy kawałek sera zanurzamy najpierw w mące, potem w jajku i w bułce tartej.

W jajku i bułce tartej panierujemy dwukrotnie, by ser uzyskał grubszą warstwę, która uchroni ser przed rozlaniem się na patelni. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia z obu stron.

Ser smażony w panierce doskonale smakuje podany np. z frytkami i surówką. Możecie też podać go z sosem grzybowym .

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na przekąski w panierce. Spróbujecie koniecznie kalafiora w tej pysznej odsłonie. Pasuje do nich sos śliwkowy . Być może skuszą was również panierowane pieczarki w chrupiącej otoczce .

Ser smażony w panierce jest pyszny
canva/Big Pixel

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy