Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Znakomity sos do mięsa i nie tylko zrobisz z pysznego jesiennego owocu. Smak na długo pozostanie w pamięci

Znakomity sos do mięsa i nie tylko zrobisz z pysznego jesiennego owocu. Smak na długo pozostanie w pamięci

Sos ze śliwek
canva/pilip76

Sos ze śliwek podkręci smak niejednego dania. Gęsty, aromatyczny i wyrazisty dodatek na bazie sezonowego owocu odmieni wasze spojrzenie na ten składnik. Jest tak smaczny, że bliscy będą zajadać go łyżkami. Spróbujecie?

Śliwka świetnie smakuje w deserach, lecz w daniach wytrawnych również znajdzie się dla niej miejsce. Pyszny sos z jesiennym owocem w roli głównej znakomicie uzupełniają pomidory i ostre papryczki. Z wyglądu przypominał będzie klasyczny sos barbecue, ale jego smak bije na głowę amerykański specjał.

Jeżeli nie lubicie pikantnych przysmaków, sos ze śliwek możecie zrobić z pominięciem chili lub zastąpić ją kawałkiem czerwonej papryki słodkiej — najlepiej upieczonej i bez skórki. Zachęcamy jednak, by dodać choć odrobinę — wtedy rarytas jest najsmaczniejszy.

Przepis na znakomity sos ze śliwek

Składniki:

  • 500 g śliwek węgierek

  • 2 spore pomidory

  • 1 średnia cebula

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 1-3 papryczki chili, zależnie od preferowanej ostrości

  • 1 łyżka syropu z agawy lub miodu lub cukru

  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny

  • 4 cm kawałek imbiru (opcjonalnie)

  • 1 łyżka sosu sojowego (można pominąć)

  • 1 łyżeczka oleju sezamowego (można pominąć)

  • pół szklanki wody

  • oliwa z oliwek

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić sos ze śliwek? Znamy prosty przepis na dodatek do dań

Cebulę kroimy w piórka. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i delikatnie szklimy warzywo. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną papryczkę chili. Wrzucamy też obrany i starty na tarce imbir, jeśli go używamy.

Pomidory sparzamy i usuwamy z nich skórki. Śliwki starannie myjemy i pozbawiamy je pestek. Owoce wraz z pomidorami przenosimy do garnka. Całość podsmażamy na średnim ogniu przez 10 do 12 minut.

Wlewamy sos sojowy, sok z limonki, syrop z agawy, olej sezamowy oraz wodę. Dusimy przez 6-7 minut. Miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Podjemy na zimno lub na ciepło.

Z sosem ze śliwek świetnie smakują nuggetsy z kurczaka. Będzie pasował również do panierowanych różyczek kalafiora oraz każdego mięsa z grilla. Możemy go wykorzystać także jako marynatę do tofu lub dip do chipsów czy frytek belgijskich.

Sos ze śliwek jest pyszny
canva/Nataliia Sirobaba

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: