Sernik krakowski to król wśród ciast. Z tego przepisu wychodzi najlepszy
Sernik może i nie być najmniej czasochłonnym ciastem na świecie, ale jest pozycją obowiązkową polskiego świątecznego stołu. Z tym przepisem łatwo wykonać doskonały sernik z kratką.
Sernik krakowski
Serniki to pozycja obowiązkowa każdego świątecznego stołu i ukoronowanie kuchennych popisów gospodyń jak Polska długa i szeroka. A wśród serników najbardziej charakterystyczny jest ten z kratką na wierzchu – lukrowany, na kruchym spodzie, kremowy, ale zwarty.
Sernik krakowski to kruche ciasto na spodzie i po wierzchu oraz masa serowa napuszona ubitą pianą z białek. Choć (podobno) są na świecie ludzie nie lubiący rodzynek , są one pozycją obowiązkową tego deseru. Świetnie serwuje się go zarówno prosto z blachy, jak i porcjowany jako ciastka.
Przepis na sernik z kratką
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Kuchnia Magdy. Autorka propouje tam kruche ciasto z całych jajek. Nasze kruche ciasto oparte jest o same żółtka .
Składniki kruchego spodu
- 400 g mąki
- 150 g cukru pudru
- 200 g masła
- 3 żółtka
- Torebka cukru waniliowego
Składniki masy serowej
- 1,2 kg twarogu sernikowego
- 120 g masła
- 10 jajek
- 300 g cukru
- 100 g rodzynek
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- Łyżka aromatu waniliowego
- Dodatkowo lukier z cukru pudru i soku cytrynowego oraz 1 żółtko jajka do posmarowania
Przygotowujemy sernik krakowski
Przesianą mąkę, cukier puder i cukier waniliowy nasypujemy do miski. Dodajemy zimne masło oraz żółtka i wyrabiamy na jednolitą masę. Z początku można pomóc sobie mikserem, ale by dobrze wyrobić ciasto musimy użyć rąk.
Ciastem uderzamy kilka razy o stolnicę. Formujemy kulę, dzielimy je na dwie połowy, pakujemy w folię spożywczą i odkładamy do zamrażalnika na minimum godzinę. W tym czasie przygotowujemy masę serową.
Jajka rozdzielamy na jajka i żółtka. Rodzynki zalewamy wrzątkiem na kilka minut. Masło ucieramy mikserem, aż będzie puszyste. Dodajemy 200 g cukru i dokładnie łączymy składniki. Ciągle miksując, stopniowo dodajemy żółtka jajek. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie łączymy masę .
Ser przeciskamy przez praskę albo miksujemy. Dodajemy go do masy maślanej i mieszamy ręcznie, żeby nie zrujnować konsystencji. Dodajemy rodzynki i aromat waniliowy i mieszamy .
Z zamrażalnika wyjmujemy połowę kruchego ciasta. Wykładamy nim dokładnie blachę do pieczenia. Z białek i reszty cukru ubijamy sztywną masę i mieszamy z pozostałą częścią masy serowej. Wykładamy ją na kruchy spód.
Z zamrażarki wyjmujemy drugą połowę kruchego ciasta . Rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów i kroimy na paski centymetrowej szerokości. Paski układamy w kratkę po skosie blachy i smarujemy je rozbitym żółtkiem.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez ok. 50 minut . Po wyłączeniu piekarnika studzimy, nie wyjmując, przez ok. godzinę. Po wystudzeniu pokrywamy lukrem.
Wypróbuj też przepis na postną zapiekankę i poznaj naturalny żółty barwnik do jajek jaśniejszy niż cebula.