Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Taką zapiekankę podam na obiad w Wielki Piątek. Robi się ją szybko i nie ma w niej mięsa
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 23.03.2024 08:38

Taką zapiekankę podam na obiad w Wielki Piątek. Robi się ją szybko i nie ma w niej mięsa

zapiekanka
fot. Canva/congerdesign, pixabay

To postne danie sprawdzi się świetnie w dni takie jak Wielki Piątek. Jest prosta i skromna, nie zawiera mięsa, nie odwraca uwagi od ważnych rzeczy tym, którzy tego dnia szukają skupienia i wyciszenia. Ale daje dość siły tym, którzy przed Wielkanocą mają jeszcze wiele do zrobienia.

Postna zapiekanka

W żydowskiej tradycji posiłki przed Szabatem przygotowywane są wcześniej, by tego dnia nie trzeba było wykonywać żadnej pracy. Chrześcijańskie obrzędy nie stawiają przed wiernymi aż takich wymagań. Jednak w dni takie jak najważniejsze posty w roku – Środa Popielcowa i Wielki Piątek – proste i szybkie posiłki wydają się bardzo na miejscu.

Warto więc zwrócić uwagę na zapiekanki. Świetne na różne „przyziemne” okazje – szybkie obiady w zabiegane dni czy nawet na przeglądy lodówki, sprawdzają się świetnie także w dni postne. Oczywiście dotyczy to tylko zapiekanek bezmięsnych.

zapiekanka pod bułką tartą
fot. Canva
Biorę czerstwy chleb i zalewam tymi składnikami. Nic się nie marnuje, a ja mam pyszną kolację

Warzywna zapiekanka

Zapiekanka, którą dzisiaj prezentujemy, to świetny przykład tzw. kuchni ubogiej – prostej i pysznej dzięki połączeniu podstawowych składników. Świetnie smakuje zarówno w dniu przygotowania, jak i odgrzana. Zostawia też dowolność w użyciu warzywnych składników, a nasz przepis jest raczej inspiracją.

Składniki

  • 500 g makaronu (najlepiej kokardki lub świderki)
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 opakowanie startej mozzarelli
  • 150 g pieczarek
  • 150 g brokuła
  • 2 białe i 1 czerwona cebula
  • Oliwa z oliwek
  • 4-5 ząbków czosnku
  • Sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, ew. chili

Zapiekany makaron

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, zatrzymując się tuż zanim osiągnie twardość al dente. Wybrane warzywa kroimy i podsmażamy lub dusimy, wrzucając je na rozgrzaną oliwę. Najlepiej zacząć od cebuli i czosnku, potem dodać pokrojone pieczarki i różyczki brokuła, by lekko zmiękły, na końcu paprykę, ewentualnie także małe pomidorki czy cukinię. 

Kiedy wszystkie warzywa osiągną odpowiednią miękkość, zalewamy je pomidorami i gotujemy przez chwilę. Na koniec dodajemy makaron. W tym stanie można zostawić zapiekankę do wystudzenia i przygotować dopiero kolejnego dnia. Masę wykładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą, obficie posypujemy startą mozzarellą i zapiekamy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Wypróbuj też przepisy na schab pieczony w miodzie i placki z białej rzodkwi.

zapiekanka z brokułami
fot. Canva