Smakosze.pl Przepisy Sernik na zimno od Heni jest najlepszy na upały. Rodzina będzie błagać o dokładki
Fot. YouTube/HeniaFoksprzepismamypl

Sernik na zimno od Heni jest najlepszy na upały. Rodzina będzie błagać o dokładki

6 lipca 2024

Gdy żar leje się z nieba, mamy ochotę na coś pysznego i orzeźwiającego. Warto wtedy podać sernik na zimno z przepisu Heni Foks. Zrobisz go z serków homogenizowanych i zjesz z apetytem.

Sernik na zimno, czyli smak i ochłoda w upały

Polskę znów opanowuje fala upałów. Temperatury są coraz wyższe, a to oznacza, że potrzebujemy ochłody i orzeźwienia . Można kupić lody, ale można też przygotować chłodny smakołyk w swojej kuchni. Najlepiej skorzystać z przepisu Heni Foks na sernik na zimno.

Ciasto zrobisz z owoców, serków homogenizowanych, galaretek i biszkoptów . Potem sernik na zimno musi trafić do lodówki, by stężał. Chłodne ciasto z owocami przyniesie ochłodę i orzeźwienie w upały. Przepis znajdziesz na kanale YouTube Heni Foks . Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

sernik na zimno
Fot. YouTube/HeniaFoksprzepismamypl
Wystarczy, że wymieszasz te 2 kuchenne składniki. Muszki owocowe znikną, jak ręką odjął

Jak zrobić sernik na zimno z przepisu Heni Foks?

Składniki na spód:

  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
  • 1 galaretka agrestowa

Składniki na masę serową:

  • ½ kg serków homogenizowanych
  • 3 galaretki wiśniowe
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 400 g owoców, do wyboru brzoskwinie, maliny, wiśnie, ananasy
  • płatki migdałowe do dekoracji

Przygotowanie ciasta zacznij od rozpuszczenia galaretki agrestowej w 250 ml wrzącej wody i zostaw do stężenia . Rozpuść też galaretki wiśniowe w 750 ml wrzącej wody i też zostaw do stężenia. Formę 22 cm wyłóż biszkoptami . Następnie ubij śmietanę z cukrem pudrem i dodaj serek homogenizowany.

Można też użyć serka smakowego. Składniki połącz, w trakcie miksowania wlej tężejącą galaretkę wiśniową . Dołóż pokrojone w kostkę owoce. Jeśli masa jest rzadka, to warto trochę odczekać, by stężała.  Potem wyłóż połowę masy na biszkopty. Wyrównaj powierzchnię i dołóż tężejącą galaretkę agrestową.

Sernik na zimno podaj na letni deser

Na galaretkę agrestową wyłóż też pozostałą masę serową i posyp płatkami migdałowymi. Tak przygotowany sernik na zimno wstaw do lodówki na kilka godzin . Następnie możesz podać go na deser. Ciasto prezentuje się okazale i aż prosi się, by je spróbować.

Sernik na zimno jest pełen owoców, galaretek i biszkoptów. To najlepszy deser na upały . Ochłodzi, orzeźwi i zapewni wyjątkowe wrażenia smakowe. Warto przyrządzić go z przepisu Heni Foks. Pisaliśmy o tym, w jaki sposób suszyć kanie. Podawaliśmy też inny przepis na sernik z galaretką.

sernik na zimno
Fot. YouTube/HeniaFoksprzepismamypl

Źródło: YouTube/HeniaFoksprzepismamypl

Zdjęcia: screen YouTube/HeniaFoksprzepismamypl

Strzelczyk pokazał sposób na zawijaną jajecznicę. Od takiego śniadania aż chce się zacząć dzień
Lewandowska zachęca Polaków do rezygnowania z cukru. „Puste, bezwartościowe kalorie"
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy