Strzelczyk pokazał sposób na zawijaną jajecznicę. Od takiego śniadania aż chce się zacząć dzień
Wypróbuj nowatorski przepis uwielbianego kucharza - Tomasza Strzelczyka. Już nigdy tego tradycyjnego, śniadaniowego dania nie przyrządzisz inaczej. Jego klasyczna forma to przeżytek. Smak, jak i kompozycja dania z jajek zachwyci wszystkich.
Jajecznica inna niż zazwyczaj
Nie od dziś wiadomo, że jajecznica to najlepsze danie na śniadanie. Uwielbia ją każdy i wydawałoby się też, że każdy przygotowuje ją tak samo. Okazuje się, że tak nie jest. A przynajmniej Tomasz Strzelczyk przyrządza ją w inny i nieco zaskakujący sposób.
Ten ceniony autor licznych książek kucharskich jajecznicę zawija. O tym, jak to dokładnie wygląda oraz jak zrobić, dowiesz się z przepisu umieszczonego w dalszej części. Smak, choć podobny do klasycznej formy dania, jest o wiele lepszy. Podaj taką jajecznicę na śniadanie, a domownicy nie będą mogli wyjść z podziwu.
Większość osób nawet nie wie, że te grzyby się suszy. W takiej postaci idealnie podkręcają smak potrawNie tylko jajka
Zwykłą jajecznicę przygotowuje się głównie z jajek. Niektórzy dodają do nich boczek, pomidory, a nawet pieczarki. Dzięki takim dodatkom śniadanie jest o wiele bardziej sycące i po prostu smaczniejsze. Przepis Strzelczyka na jajecznicę również przewiduje użycie kilku dodatków. Wszystkie poznasz, kiedy spojrzysz na listę umieszczoną poniżej. Przygotuj je i do dzieła.
Składniki:
- 4 placki tortilli
- 1 pęczek szczypioru
- 3 ząbki czosnki
- 5 jajek
- 100 g boczku w kawałku
- 1 papryczka jalapeno
- 1 czerwona cebula
- 10 pomidorów koktajlowych
- 100 g sera cheddar w kostce
- majonez
- ketchup
- woda
- olej
- pieprz
- sól
Jajecznica według przepisu Strzelczyka
Zacznij od posiekania szczypioru oraz ząbków czosnku. Na patelni rozgrzej olej, umieść na niej posiekane składniki i podsmaż przez chwilę.
Do miski wbij jajka i wlej odrobinę wody. Wymieszaj je za pomocą trzepaczki. Po roztrzepaniu wlej je na patelnię i przypraw pieprzem, solą. Ścięte jajka przełóż do miski.
Boczek pokrój w cienkie plastry i podsmaż je z dwóch stron na patelni. Papryczkę jalapeno pokrój na małe kawałki. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
Umyte pomidory koktajlowe pokrój w kostkę. Wszystkie składniki umieść w misce i przypraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj wszystkie składniki.
Na patelni podpiecz placki tortilli. Na każdym z nich ułóż jajecznice, warzywa oraz plastry boczku. Wierzch posyp startym na małych oczkach tarki.
Na każdy placek wyłóż łyżkę majonezu oraz odrobinę ketchupu. Placki z dodatkami zawijaj, tak jak krokieta i umieść je na patelni. Podsmażaj je dwóch stron, do momentu przyrumienienia. Sprawdź, jakie grzyby nadają się do suszenia oraz dowiedz się, czy po zatruciu przysługuje ci odszkodowanie.