Smakosze.pl Przepisy Sernik wiedeński od siostry Anastazji - wychodzi idealnie za każdym razem
canva/Atide

Sernik wiedeński od siostry Anastazji - wychodzi idealnie za każdym razem

12 listopada 2021

Szukacie prostego przepisu na sernik bez zbędnych dodatków? Sernik wiedeński będzie dla was idealny. Pieczony jest bez spodu, a charakteryzuje go wyjątkowo delikatna konsystencja — ser wprost rozpływa się w ustach. Zrobiony według przepisu siostry Anastazji zawsze się udaje i nie opada. Musicie go wypróbować.

Proponowaliśmy wam już sprawdzone przepisy na wypieki siostry Anastazji. Wielu z was z pewnością do gustu przypadł jej pyszny jabłecznik czy korzenny makowiec . Tym razem proponujemy powrót do tradycji i zdradzamy, jak siostra Anastazja przyrządza sernik wiedeński . Koniecznie spróbujcie tego lekkiego jak chmurka i wyśmienitego deseru.

Przepis na sernik wiedeński wg Siostry Anastazji

Składniki:

  • 1 kg tłustego twarogu

  • 8 dużych jajek

  • 300 g cukru

  • 200 g masła

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

  • szczypta soli

  • cukier puder do posypania wierzchu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Składniki doprowadzamy do temperatury pokojowej. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni Celsjusza. Twaróg mielimy trzykrotnie. Żółtka oddzielamy od białek. Masło wraz z cukrem i żółtkami miksujemy na puszystą masę.

Następnie, nie przerywając mieszania mikserem, do masy stopniowo dodajemy twaróg oraz budyń w proszku . Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając sól. Pianę delikatnie łączymy z masą serową.

Ciasto przekładamy do prostokątnej blachy wymiarach 20 × 28 cm , wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 60 -80 minut do tzw. suchego patyczka. Następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik w środku.

Studzimy wypiek przy lekko uchylonych drzwiczkach przez około godzinę. Po tym czasie wyjmujemy go z formy i dekorujemy wedle uznania, np. posypując cukrem pudrem . Smacznego.

Sernik wiedeński
Sernik wiedeński siostry Anastazji jest pyszny i prosty w przygotowaniu

Źródło zdjęcia: canva/Nungning20

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarneprzeboje

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy