Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niecodzienny jabłecznik od siostry Anastazji

Niecodzienny jabłecznik od siostry Anastazji

Ciasto jabłecznik od siostry Anastazji
canva/Say-Cheese

Ciasta lubi chyba każdy. Jabłecznik często gości na naszych stołach, choć jego przygotowanie bywa dość czasochłonne. Jeśli macie mniej czasu, zdecydujcie się na ciasto ucierane z jabłkami. Delikatny biszkopt doskonale komponuje się ze słodyczą tego owocu, a jabłka wystarczy obierać, pokroić i ułożyć na wierzchu. Przepis siostry Anastazji nie wymaga wiele wysiłku, a efekt zachwyci gości. Desery siostry Anastazji są wyjątkowo pyszne. Przedstawialiśmy wam już jej sposób na korzenny makowiec, a także recepturę na pyszne rogaliki drożdżowe. Tym razem proponujemy wam wyjątkowy jabłecznik z dodatkiem marmolady, oblane pyszną czekoladą. Ta kompozycja trafi w gusta nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Przepis na pyszne ciasto ucierane z jabłkami siostry Anastazji

Składniki na ciasto ucierane:

  • 5 jajek

  • margaryna, cukier i mąka w ilości odpowiadającej masie jajek

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na ciasto biszkoptowe:

  • 5 jajek

  • 3/4 szklanki mąki

  • 1/2 szklanki cukru

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę owocową:

  • 5 średnich jabłek

  • 100 g marmolady

Dodatkowo:

  • 100 g ulubionej czekolady

  • 4-5 łyżek bułki tartej

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Białka oddzielamy od żółtek. Margarynę ucieramy z cukrem, stopniowo dodając żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Z białek ubijamy pianę, a następnie łączymy ją z przygotowanym wcześniej ciastem. Masę przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy bułka tartą. Jabłka obieramy, kroimy je w plastry i wydrążamy środki.

Kawałki owoców układamy na cieście, a następnie środek każdego plastra wypełniamy marmoladą. Przygotowujemy ciasto biszkoptowe. Białka ubijamy z cukrem, stopniowo dodając do nich żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Masę wylewamy na jabłka. Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku przez około 50 minut. Po upieczeniu polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Podajemy do czarnej kawy.

Ciasto z jabłkami
Ciasto z jabłkami będzie pyszne, gdy polejemy je czekoladą

Źródło zdjęcia: canva/pundapanda

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: siostra-anastazja

Zapraszamy na nasz Instagram