Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Siekam kapustę, mieszam z kilkoma składnikami i zapiekam. Jeszcze podziękujesz za ten przepis
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 09.04.2024 18:18

Siekam kapustę, mieszam z kilkoma składnikami i zapiekam. Jeszcze podziękujesz za ten przepis

szatkowana kapusta
fot. Canva

Kapusta to świetny pomocnik w diecie odchudzającej. W tym przepisie łączymy ją zaledwie z kilkoma składnikami. Powstaje świetna, bogata w białko zapiekanka, którą można doskonale gasić apetyt, nie dostarczając organizmowi nadmiaru kalorii.

Dietetyczna zapiekanka

Przygotowując warzywne potrawy, nie zawsze jesteśmy zdani wyłącznie na sezon. Ta zapiekanka składa się właściwie wyłącznie z produktów, które dostępne są w sklepach przez cały rok. Głównym składnikiem jest kapusta. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. A że świetnie sprawdza się także odgrzana w mikrofalówce, a nawet na zimno, jest doskonałym lunchem do pracy i szybką lekką przekąską w diecie odchudzającej.

Prawdziwym sekretem tej zapiekanki jest sposób, w jaki włączamy w nią jajka. Dzięki ubiciu białek wychodzi danie lekkie jak suflet. Chcący nadać mu treści mogą zapiec na wierzchu dodatkowo warstwę startego sera.

duszenie pieczarek
fot. youtube.com/Zdrowyjadlospis
Weź boczek i poupychaj w słoikach z dodatkami. Jest tak dobry, że każdy prosi o więcej

Zapiekanka z kapusty

Pomysł z dodatkową okrywą z sera pokazany jest między innymi na kanale Zdrowy jadłospis, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu. Zapiekanka może też mieć chudą wersję mięsną, w której do masy dodajemy przed pieczeniem pokrojoną w kostkę wędzoną pierś kurczaka.

Składniki

  • 300 g białej kapusty
  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • 200 g pieczarek
  • 100 ml śmietany 12%
  • 1 mały pęczek zielonej pietruszki
  • Opcjonalnie: 150 g wędzonej piersi kurczaka
  • Przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek, słodka papryka

Przepis na dietetyczną zapiekankę

Kapustę szatkujemy drobno i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Dusimy, aż zrobi się miękka. Wtedy zdejmujemy ją z patelni do miski i odstawiamy do przestudzenia. 

Pieczarki kroimy w półplasterki, a cebulę w cienkie pióra. Natkę pietruszki siekamy Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy. Kiedy zacznie robić się szklista, dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości. Odstawiamy do przestudzenia.

Jajka wybijamy i oddzielamy białka od żółtek. Żółtka dodajemy do kapusty i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do kapusty dodajemy pieczarki z cebulą i przyprawy, ewentualnie także pokrojonego w kostkę kurczaka. Jeszcze raz mieszamy. 

Do masy wrzucamy ubite białko. Dodajemy większość posiekanej pietruszki, zostawiając nieco do posypania. Delikatnie szpatułką mieszamy, by zachować strukturę piany z białek. Całość wykładamy na formę (np. do tarty) wyściełaną papierem do pieczenia. 

Zapiekankę wstawiamy na 25-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Jeśli chcemy zapiec na niej żółty ser, posypujemy nim placek na pięć minut przed końcem pieczenia. Przed podaniem dekorujemy pozostałą częścią natki pietruszki. Podajemy z sosem jogurtowym. Wypróbuj też przepisy na kurczaka w słodko-kwaśnym sosie i esencjonalną zupę szczawiową.

masa na zapiekankę z białkiem
fot. youtube.com/Zdrowyjadlospis