Smakosze.pl Przepisy Siekam młodą kapustę i mieszam z kilkoma dodatkami. Ta surówka jest lepsza niż z restauracji
Fot. Canva

Siekam młodą kapustę i mieszam z kilkoma dodatkami. Ta surówka jest lepsza niż z restauracji

23 maja 2024

Czy w domu da się przyrządzić surówkę jak z restauracji? Taką właśnie robię z młodej kapusty. Surówka ma świeży i jednocześnie wyrazisty smak. Pasuje do niemal wszystkich dań obiadowych.

Surówka z młodej kapusty jak z restauracji

Młoda kapusta jest warzywem, za którym przepadam . Zwykle gotują na obiad, ale ostatnio przyrządzam w innym wydaniu. Robię surówkę z młodej kapusty. Wychodzi znakomicie i smakuje lepiej jak w restauracji.

Oprócz młodej kapusty do surówki dodaję marchewkę, ogórki kiszone i kawałek pora. Całość dopełnia szczypiorek, a surówka czaruje smakiem każdego, kto jej spróbuje . Polecam każdemu przepis na surówkę z młodej kapusty. Poniżej znajdziesz sprawdzoną recepturę.

surówka
Fot. Canva/ildipapp
Pokrój banany i zalej tą masą. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę

Jak zrobić surówkę z młodej kapusty?

Składniki:

  • ¼  główki młodej kapusty
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • biała część pora
  • 2 marchewki
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie surówki zacznij od poszatkowania kapusty i starcia marchewki na tarce o dużych oczkach . Cebulę drobno posiekaj, a por pokrój w paski.

Następnie drobno pokrój ogórki kiszone i szczypiorek. Warzywa przełóż do miski, dopraw solą, pieprzem i dodaj olej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Surówka najlepsza do obiadu

Surówka z młodej kapusty po przyrządzeniu jest gotowa do podania. Wychodzi pyszna i smakuje nawet lepiej jak w niejednej restauracji . Zrobisz ją w prosty sposób i zjesz z apetytem. Pełna jest witamin i pasuje właściwie do wszystkich dań obiadowych.

Skorzystaj z tego przepisu i przyrządź surówkę z młodej kapusty na wiosenny obiad. Podkreśli smak mięsa, ale będzie też odpowiednia do dań rybnych . Jest tak dobra, że zjesz ją z przyjemnością nawet z kanapką na drugie śniadanie. Pisaliśmy o smacznym patencie na wykorzystanie skórek arbuza w kuchni. Informowaliśmy o promocjach artykułów spożywczych w sieci sklepów Dino.

surówka
Fot. Canva/Wiktory
Jak dla mnie nie ma lepszych gołąbków. Cały sekret tkwi w kapuście, mało kto tak robi
Wrzuć kilka składników do naczynia i zapiecz. To najszybszy sposób na obiad
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy