Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak dla mnie nie ma lepszych gołąbków. Cały sekret tkwi w kapuście, mało kto tak robi
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 23.05.2024 12:49

Jak dla mnie nie ma lepszych gołąbków. Cały sekret tkwi w kapuście, mało kto tak robi

gołąbki
Fot. Canva

Gołąbki są smacznym i lubianym daniem obiadowym. Robię je z wyjątkowej kapusty, która znakomicie do nich pasuje. Sekret smaku gołąbków zależy właśnie od tego warzywa. Poznajcie mój przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. 

Kapusta najlepsza do gołąbków

Gołąbki to jedno z moich ulubionych dań obiadowych. Zwykle robiłam ją z białej kapusty, ale to się zmieniło, odkąd poznałam ten przepis na znakomite gołąbki. Wychodzą jeszcze lepiej od tradycyjnych. Sekretem ich smaku jest kapusta włoska. W jej liście zawijam mięso z ryżem. 

Dzięki temu warzywu danie wychodzi niezwykle łagodne i ma delikatnie orzechowy smak. To zasługa liści kapusty włoskiej. Gołąbki w takim wydaniu są mięciutkie i dosłownie rozpływają się w ustach. Przepis na potrawę znajdziesz poniżej. 

gołąbki
Fot. Canva/onlyfabrizio
Wrzuć kilka składników do naczynia i zapiecz. To najszybszy sposób na obiad

Jak zrobić gołąbki w liściach włoskiej kapusty?

Składniki na gołąbki:

  • 1 średnia główka kapusty włoskiej
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 400 g ryżu
  • 1 ½ litra bulionu
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Składniki na sos:

  • 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • oregano
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie dania zacznij od ugotowania ryżu i zostawienia do ostygnięcia. Z kapusty włoskiej wytnij głąb, zanurz ją na 10 minut w garnku z gotującą się wodą. Liście kapusty zostaną sparzone i będzie łatwiej zawijać w nie mięso z ryżem.

Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Podsmaż je i odstaw do przestygnięcia. Do miski przełóż mięso, dodaj podsmażoną cebulę z czosnkiem, dołóż ryż i dopraw solą, pieprzem i oregano. Składniki dokładnie wymieszaj. Ze sparzonej kapusty oddzielaj liście i wycinaj twarde części. 

Gołąbki w kapuście włoskiej delikatne jak nigdy

Na każdy liść nakładaj farsz i zawijaj gołąbki. Kilka liści zostaw, by wyłożyć nimi dno naczynia żaroodpornego, w którym będą zapiekane. Gołąbki ułóż w naczyniu, zalej bulionem i przykryj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 minut. W tym czasie przygotuj sos do gołąbków.

 W garnku rozgrzej oliwę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj przez chwilę. Dodaj pomidory, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Wyjmij gołąbki z piekarnika, zalej je sosem i wstaw ponownie do piekarnika. Piecz do miękkości. Pisaliśmy o tym, jak zrobić ogórki małosolne z przepisu babci. Radziliśmy, w jaki sposób wykorzystać w pyszny sposób skórki arbuza. 

gołąbki
Fot. Canva/Milosz_G