Nie wiedziałam, że ze skórki arbuza można zrobić coś takiego. Ten patent to hit
![skórki arbuza](https://images.iberion.media/images/1920/skorki_arbuza_f2c00edb2e.jpg)
Arbuzy pojawiły się już w sklepach i na straganach. Jemy je ze smakiem, ale skórki zwykle wyrzucamy. Nie rób tego. Wypróbuj patent na smaczne zastosowanie skórek z arbuza w kuchni.
Skórki arbuza pełne wartości
Arbuzy są słodkie i soczyste. Do tego znakomicie gaszą pragnienie i są doskonałe podczas upałów. Zajadamy się nimi bez opamiętania, a skórki wyrzucamy do kosza. Jednak warto wiedzieć, że możemy jeszcze je wykorzystać w kuchni. Skórki arbuza bogate są w witaminę C, B6, potas oraz błonnik.
Zawierają też cenną cytrulinę, która sprawia, że mięśnie nie odczuwają dotkliwego zmęczenia szczególnie podczas treningu. Dlatego poznajcie patent na wykorzystanie skórek z tego owocu w kuchni. Efekt jest zaskakujący, ale jednocześnie pyszny. Podobny patent znajdziesz na kanale YouTube Kuchnia Asena. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
![skórka arbuza](https://images.iberion.media/images/origin/skorka_arbuza_b812d913f1.jpg)
Jak wykorzystać skórki arbuza w kuchni?
Składniki:
- skórki z niedużego arbuza
- 300 g miąższu arbuza
- ¾ kg cukru
- sok z ½ cytryny
- ½ łyżeczki kwasku cytrynowego
Przygotowanie dżemu ze skórek arbuza zacznijcie od pokrojeni skórek w kostkę i wrzucenia ich do garnka. Dołóżcie też pokrojonego arbuza i wsypcie cukier. Znów warstwa skórek i warstwa cukru. Garnek odstawcie na około 2 godziny.
Po upływie tego czasu garnek wstawcie na ogień i gotujcie około 35 minut. Potem zblendujcie składniki i gotujcie jeszcze 60 minut. Wlejcie sok z cytryny, wsypcie kwasek i wszystko wymieszajcie. Pamiętajcie o częstym mieszaniu podczas gotowania. Po kilku minutach odstawcie garnek z dżemem do ostygnięcia.
Dżem ze skórek arbuza smaczny i zdrowy
Gdy dżem ze skórek arbuza ostygnie i zgęstnieje, to można od razu go podawać. Będzie smakował ze świeżym pieczywem, ale też z deserami. Taki dżem pasuje do twarożku, lodów, jogurtów i owsianki.
Delikatnie słodki i nieco kwaśny jest pełen witamin i wyjątkowego smaku. Warto sięgnąć po ten przepis, bo efekt zaskoczy niejednego smakosza. Pisaliśmy o tym, jak upiec pyszny chleb w piekarniku. Podawaliśmy przepis na sałatkę, którą zrobisz w zaledwie 15 minut.
![skórka arbuza](https://images.iberion.media/images/origin/skorka_arbuza_9da59c5ae9.jpg)
![ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_b4835d2115.jpg)
![czereśnie](https://images.iberion.media/images/origin/czeresnie_cbee3983aa.jpg)
![czereśnie z ogonkami](https://images.iberion.media/images/origin/czeresnie1_33c516f356.jpg)
![obrany ogórek](https://images.iberion.media/images/origin/ogorek1_210f7261da.jpg)
![filetowanie arbuza](https://images.iberion.media/images/origin/arbuz_68911df01d.jpg)
![owoce](https://images.iberion.media/images/origin/owoce_1f4bc766ea.jpg)
![sztuczka](https://images.iberion.media/images/origin/sztuczka_a9e9fbb9e1.jpg)
![Robert Makłowicz i lody](https://images.iberion.media/images/origin/lody_46b2082982.jpg)
![surówka](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_1c262bb888.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_7dfb73937d.jpg)
![ogórki kanapkowe](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kanapkowe_d783fd0b9f.jpg)
![brukiew](https://images.iberion.media/images/origin/brukiew1_0231b493bf.jpg)
![bułeczki](https://images.iberion.media/images/origin/bulki_d95b5a7f45.jpg)
![ciasto z truskawkami i malinami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_tru_384c2729e0.jpg)
![ogórki w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_z_musztarda_177e745d0a.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_69010fa67b.jpg)
![deser z kaszy jaglanej](https://images.iberion.media/images/origin/deser_318148d00e.jpg)
![ciasto agrestowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_agrestowe_c851654b9d.jpg)
![dżem z agrestu na kanapkach](https://images.iberion.media/images/origin/dzem_agrest_6cfb11f21c.jpg)
![zupa gołąbkowa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa1_b7050f8029.jpg)
![czarny bez na gałęzi](https://images.iberion.media/images/origin/bez1_4560dd027b.jpg)
![syrop](https://images.iberion.media/images/origin/syrop_77a6d79875.jpg)
![zupa krem z bobu](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_krem_z_bobu_eb1bb6a12f.jpg)
![zalewanie gołąbków sosem](https://images.iberion.media/images/origin/golabki1_36d3fd0164.jpg)
![gotowe pampuchy](https://images.iberion.media/images/origin/pampuchy1_e773f18f1d.jpg)
![układanie ogórków w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki1_7a7a69bf61.jpg)
![ciasto drożdżowe z rabarbarem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_z_rabarbarem_24a5090247.jpg)
![czereśnie](https://images.iberion.media/images/origin/z1_00e00d108c.jpg)
![Ogórek](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorek_37cef2a5e6.jpg)
![Uprawa ogórków](https://images.iberion.media/images/origin/Uprawa_ogorkow_5794098c99.jpg)
![arbuz](https://images.iberion.media/images/origin/a1_63419b8aaf.jpg)
![Ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_3d4645b6f6.jpg)
![Pestki wiśni](https://images.iberion.media/images/origin/Pestki_wisni_51c088da91.jpg)
![ciasto drożdżowe z czereśniami](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_2184278507_ecf9b11875.jpg)
![Jedzenie wiśni](https://images.iberion.media/images/origin/Jedzenie_wisni_278f0a11d7.jpg)