Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie wiedziałam, że ze skórki arbuza można zrobić coś takiego. Ten patent to hit
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 22.05.2024 17:25

Nie wiedziałam, że ze skórki arbuza można zrobić coś takiego. Ten patent to hit

skórki arbuza
Fot. Canva

Arbuzy pojawiły się już w sklepach i na straganach. Jemy je ze smakiem, ale skórki zwykle wyrzucamy. Nie rób tego. Wypróbuj patent na smaczne zastosowanie skórek z arbuza w kuchni.

Skórki arbuza pełne wartości

Arbuzy są słodkie i soczyste. Do tego znakomicie gaszą pragnienie i są doskonałe podczas upałów. Zajadamy się nimi bez opamiętania, a skórki wyrzucamy do kosza. Jednak warto wiedzieć, że możemy jeszcze je wykorzystać w kuchni. Skórki arbuza bogate są w witaminę C, B6, potas oraz błonnik.

Zawierają też cenną cytrulinę, która sprawia, że mięśnie nie odczuwają dotkliwego zmęczenia szczególnie podczas treningu. Dlatego poznajcie patent na wykorzystanie skórek z tego owocu w kuchni. Efekt jest zaskakujący, ale jednocześnie pyszny. Podobny patent znajdziesz na kanale YouTube Kuchnia Asena. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. 

skórka arbuza
Fot. YouTube/AsenanınMutfağı
Dziś się zaczęło, w Dino powariowali. Klienci przecierają oczy ze zdumienia

Jak wykorzystać skórki arbuza w kuchni?

Składniki:

  • skórki z niedużego arbuza
  • 300 g miąższu arbuza
  • ¾ kg cukru
  • sok z ½ cytryny
  • ½ łyżeczki kwasku cytrynowego

Przygotowanie dżemu ze skórek arbuza zacznijcie od pokrojeni skórek w kostkę i wrzucenia ich do garnka. Dołóżcie też pokrojonego arbuza i wsypcie cukier. Znów warstwa skórek i warstwa cukru. Garnek odstawcie na około 2 godziny.

Po upływie tego czasu garnek wstawcie na ogień i gotujcie około 35 minut. Potem zblendujcie składniki i gotujcie jeszcze 60 minut. Wlejcie sok z cytryny, wsypcie kwasek i wszystko wymieszajcie. Pamiętajcie o częstym mieszaniu podczas gotowania. Po kilku minutach odstawcie garnek z dżemem do ostygnięcia.

Dżem ze skórek arbuza smaczny i zdrowy

Gdy dżem ze skórek arbuza ostygnie i zgęstnieje, to można od razu go podawać. Będzie smakował ze świeżym pieczywem, ale też z deserami. Taki dżem pasuje do twarożku, lodów, jogurtów i owsianki.

Delikatnie słodki i nieco kwaśny jest pełen witamin i wyjątkowego smaku. Warto sięgnąć po ten przepis, bo efekt zaskoczy niejednego smakosza. Pisaliśmy o tym, jak upiec pyszny chleb w piekarniku. Podawaliśmy przepis na sałatkę, którą zrobisz w zaledwie 15 minut. 

skórka arbuza
Fot. YouTube/AsenanınMutfağı