Nie wiedziałam, że ze skórki arbuza można zrobić coś takiego. Ten patent to hit
![skórki arbuza](https://images.iberion.media/images/1920/skorki_arbuza_f2c00edb2e.jpg)
Arbuzy pojawiły się już w sklepach i na straganach. Jemy je ze smakiem, ale skórki zwykle wyrzucamy. Nie rób tego. Wypróbuj patent na smaczne zastosowanie skórek z arbuza w kuchni.
Skórki arbuza pełne wartości
Arbuzy są słodkie i soczyste. Do tego znakomicie gaszą pragnienie i są doskonałe podczas upałów. Zajadamy się nimi bez opamiętania, a skórki wyrzucamy do kosza. Jednak warto wiedzieć, że możemy jeszcze je wykorzystać w kuchni. Skórki arbuza bogate są w witaminę C, B6, potas oraz błonnik.
Zawierają też cenną cytrulinę, która sprawia, że mięśnie nie odczuwają dotkliwego zmęczenia szczególnie podczas treningu. Dlatego poznajcie patent na wykorzystanie skórek z tego owocu w kuchni. Efekt jest zaskakujący, ale jednocześnie pyszny. Podobny patent znajdziesz na kanale YouTube Kuchnia Asena. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
![skórka arbuza](https://images.iberion.media/images/origin/skorka_arbuza_b812d913f1.jpg)
Jak wykorzystać skórki arbuza w kuchni?
Składniki:
- skórki z niedużego arbuza
- 300 g miąższu arbuza
- ¾ kg cukru
- sok z ½ cytryny
- ½ łyżeczki kwasku cytrynowego
Przygotowanie dżemu ze skórek arbuza zacznijcie od pokrojeni skórek w kostkę i wrzucenia ich do garnka. Dołóżcie też pokrojonego arbuza i wsypcie cukier. Znów warstwa skórek i warstwa cukru. Garnek odstawcie na około 2 godziny.
Po upływie tego czasu garnek wstawcie na ogień i gotujcie około 35 minut. Potem zblendujcie składniki i gotujcie jeszcze 60 minut. Wlejcie sok z cytryny, wsypcie kwasek i wszystko wymieszajcie. Pamiętajcie o częstym mieszaniu podczas gotowania. Po kilku minutach odstawcie garnek z dżemem do ostygnięcia.
Dżem ze skórek arbuza smaczny i zdrowy
Gdy dżem ze skórek arbuza ostygnie i zgęstnieje, to można od razu go podawać. Będzie smakował ze świeżym pieczywem, ale też z deserami. Taki dżem pasuje do twarożku, lodów, jogurtów i owsianki.
Delikatnie słodki i nieco kwaśny jest pełen witamin i wyjątkowego smaku. Warto sięgnąć po ten przepis, bo efekt zaskoczy niejednego smakosza. Pisaliśmy o tym, jak upiec pyszny chleb w piekarniku. Podawaliśmy przepis na sałatkę, którą zrobisz w zaledwie 15 minut.
![skórka arbuza](https://images.iberion.media/images/origin/skorka_arbuza_9da59c5ae9.jpg)
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![blendowaniu](https://images.iberion.media/images/origin/blendowanie_arbuza_4b08558302.jpg)
![bułeczki jagodowe](https://images.iberion.media/images/origin/buleczki1_c6ec92428f.jpg)
![zalewanie brzoskwiń](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_2dde466116.jpg)
![Bosacka z arbuzem](https://images.iberion.media/images/origin/Bosacka_z_arbuzem_e4145b603a.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![sztuczka](https://images.iberion.media/images/origin/sztuczka_a9e9fbb9e1.jpg)
![Robert Makłowicz i lody](https://images.iberion.media/images/origin/lody_46b2082982.jpg)
![papierówki](https://images.iberion.media/images/origin/Image_20240725_104336_483629e19b.jpeg)
![syrop z mięty](https://images.iberion.media/images/origin/syrop_93383949b0.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![krzaki jagód](https://images.iberion.media/images/origin/jagody_86d6ea11d5.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T143111_059_ae21615b9e.jpg)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![Zupa z fasolki](https://images.iberion.media/images/origin/Zupa_z_fasolki_31631ca9f1.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T233159_059_b0fccb9d4f.jpg)
![Występ Lady Gagi na Igrzyskach Olimpijskich](https://images.iberion.media/images/origin/Wystep_Lady_Gagi_na_Igrzyskach_Olimpijskich_c57c60b176.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Wakacje](https://images.iberion.media/images/origin/upadek_biura_1831724a08.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_1200x700_88_20cfa0db40.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)