Smakosze.pl Przepisy Siostra Anastazja robi kopytka inaczej niż wszyscy. Nie żałuje charakternej przyprawy
Fot. Wikimedia/Aw58; Piotr Drabik

Siostra Anastazja robi kopytka inaczej niż wszyscy. Nie żałuje charakternej przyprawy

4 maja 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Siostra Anastazja pokazała swój wyjątkowy sposób na kopytka. Dodaje do nich charakterną przyprawę. Zdradzamy jak znana zakonnica,  robi te pyszne kluski. Gwarantujemy, że po ich spróbowaniu nie wrócisz już do tradycyjnego przepisu.

Kopytka według siostry Anastazji

Siostra Anastazja to niekwestionowany autorytet w polskiej, domowej kuchni. Z jej przepisów zawsze wychodzą smaczne i doskonałe dania. Nic dziwnego, że ma wielu miłośników, bo w jej książkach można znaleźć swojskie, bardzo często zapomniane potrawy, które warto odkryć na nowo.

W swojej książce kucharskiej pod tytułem Wielka księga specjałów siostry Anastazji umieściła przepis na kopytka. Zakonnica robi je jednak zupełnie inaczej, niż robi się to zazwyczaj. Dodaje bowiem jeden, bardzo nietypowy dla tego dania składnik. Poznasz go w dalsze części artykułu.

obieranie ziemniaków.jpg
Fot. Canva/grapix
Ostatnio to moje ulubione ciasto bez pieczenia. Wystarczy wlać masę do naczynia i poczekać

Charakterne kopytka

Jak wspomniałem przed chwilą, siostra Anastazja dodaje do swoich kopytek jeden składnik, jakim jest mielona papryka. Jest to sporo zaskoczenie, ale ten dodatek świetnie do tego dania pasuje i dzięki temu tworzy zupełnie nowy smak. Wypróbuj jej przepis, ale najpierw sprawdź listę umieszczoną poniżej. To tam znajdują się wszystkie potrzebne składniki.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oliwy
  • mielona papryka
  • pieprz
  • sól

Przepis na kopytka siostry Anastazji

Przygotowania rozpocznij od ugotowania ziemniaków. Następnie zmiel je i przyłóż do miski. Kiedy wystygną wsyp mąkę oraz wbij jajka. Wlej odrobinę oliwy. Całość przypraw pieprzem, solą oraz sporą ilością mielonej papryki .

Wszystkie składniki zagnieć w jednolite i gładkie ciasto. Następnie uformuj z niego wałek o grubości od 1 do 1,5 centymetra. Pokrój go za pomocą noża na ukośne kluski. Kopytka gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Gotowe kluski z ziemniaków podawaj z ulubionymi dodatkami i  smaczny obiad gotowy.

mieona papryka.jpg
Fot. Canva/DAPA Images
Po Kuchennych Rewolucjach powiedzieli całą prawdę o Gessler. „Nie było z nią żadnych interakcji”
Tabliczkę czekolady zawijam w ciasto francuskie. Ten deser przygotowuję w 1 minutę, ale znika znacznie szybciej
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy