Siostra Anastazja robi kotlety z kapusty. Większy rarytas nawet niż schabowe
Kotlety z kapusty są świetną alternatywą schabowych. Chrupiące i pełne smaku danie zaproponowane przez siostrę Anastazję z pewnością spodoba się waszej rodzinie. Przygotowanie jest niesamowicie proste. Musicie spróbować.
Przepis na kotlety z kapusty siostry Anastazji
Zamiast mielić wieprzowinę czy kurczaka poszatkujcie włoską kapustę i dodajcie do niej kilka innych przysmaków. Wegetariańskie kotlety o przyjemnie rozpływającej się w ustach konsystencji zachwycą niejednego mięsożercę. Warto skosztować.
Składniki:
- 1 niezbyt duża główka kapusty włoskiej
- 2 niewielkie marchewki
- 1 średnia cebula
- 150 g ulubionego sera żółtego
- 4 duże jaja
- około 100 g bułki tartej
- około 50 g mąki krupczatki
- natka pietruszki wedle uznania
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić kotlety z kapusty? Siostra Anastazja zdradziła przepis
Zaczynamy od poszatkowania kapusty i ugotowania jej do miękkości w osolonym wrzątku. Warzywo odciskamy z nadmiaru płynu i przenosimy do dużej miski. Cebule pozbawiamy łupiny , siekamy i szklimy na dobrze rozgrzanym oleju. Studzimy.
Ser żółty oraz obrane marchewki ścieramy na tarce o większych oczkach. Wrzucamy je do kapusty wraz z cebulą, bułką tartą i posiekaną natką pietruszki. Wbijamy jaja i wyrabiamy masę. Na koniec doprawiamy ją solą oraz pieprzem.
Formujemy niezbyt duże owale, obtaczamy je w mące i bułce tartej, a następnie smażymy na średnim ogniu do zrumienienia. Osuszamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Jak podawać kotlety z kapusty?
Chrupiące i aromatyczne danie świetnie smakuje w towarzystwie gotowanych warzyw i kaszy. Można też polać je sosem pomidorowym lub grzybowym i podać z pieczywem.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na pyszne dania obiadowe. Oprócz kotletów z kapusty proponujemy lekkie danie na bazie marchewki . Być może skuszą was też postne kotlety jajeczne .
Źródło: pysznosci