Siostra Anastazja robi najlepszy makowiec. Nie do wiary co dodaje zamiast mleka
Siostra Anastazja od lat cieszy się nieustającą popularnością. Jej sprawdzone receptury zyskały sobie całą masę oddanych wielbicieli. Dziś prezentujemy kolejny przepis siostry Anastazji, czyli wielkanocny makowiec. Dzięki zastąpieniu mleka śmietaną ciasto wychodzi obłędnie puszyste i wyjątkowo delikatne.
Przepis siostry Anastazji na makowiec nie ma sobie równych
W klasycznym sposobie na makowiec z użyciem mleka przygotowuje się rozczyn drożdżowy. Przepis siostry Anastazji modyfikuje tę metodę. Zamiast mleka zakonnica dodaje do wielkanocnego wypieku szklankę kwaśnej śmietany. Dzięki gęstości oraz wyższej zawartości tłuszczu ten produkt daje nieporównywalnie smaczniejszy wypiek.
Makowiec z przepisu siostry Anastazji to idealny pomysł na wielkanocny poczęstunek. W końcu w wielu domach święta bez tego właśnie ciasta nie mogą się wręcz odbyć. Koniecznie wypróbuj ten niezawodny sposób od doświadczonej kucharki. Gwarantujemy, że efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania.
Czego potrzebujesz na makowiec z przepisu siostry Anastazji?
Składniki na ciasto:
- 750 g mąki
- 350 g masła
- 80 g świeżych drożdży
- 3 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 2 łyżki cukru
- 1/3 łyżeczki soli
Składniki na masę makową:
- 400 g mielonego maku niebieskiego
- 150 g masła
- 125 ml miodu płynnego o delikatnym smaku
- 100 g cukru
- 4 żółtka jajek rozmiaru L lub XL
- 7 białek jajek rozmiaru L lub XL
- 100 g siekanych orzechów: włoskich, laskowych, arachidowych
- 100 g siekanych migdałów
- 100 g rodzynek
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- ½ łyżeczki soli
Przepis siostry Anastazji na makowiec- instrukcja krok po kroku
Zacznij od przygotowania ciasta na makowiec . W tym celu do niewielkiej miseczki rozkrusz drożdże i dodaj do nich cukier . Całość zalej połową ilości śmietany, dosyp też łyżkę mąki . Wymieszaj składniki i odstaw na kilkanaście minut w ciepłe miejsce .
Do dużej miski przesiej pozostałą ilość mąki przewidzianą w przepisie siostry Anastazji . Dodaj do niej sól i proszek do pieczenia. Składniki posiekaj z dodatkiem zimnego masła .
Do zawartości miski dodaj żółtka i pozostałą ilość śmietany . Dołóż również rozczyn drożdżowy na makowiec. Ciasto wyrób ręcznie i uformuj w kulę, a następnie wsadź do miski z ziemną wodą . Kiedy kula wypłynie na wierzch wyciągnij ją z naczynia i pozostaw na desce w celu obcieknięcia .
Przygotuj masę do makowca . Mak sparz we wrzątku, a masło rozpuść w głębokiej patelni lub w garnku . Do tłuszczu dodaj mak, miód, cukier, wanilię, bakalie, żółtka oraz sól. Masę podsmażaj przez chwilę, aż odparuje z wody, z następnie odłóż do ostygnięcia .
Ciasto na makowiec z przepisu siostry Anastazji podziel na 2 części . Każdą z nich rozwałkuj na płat o grubości ok. 1 cm . Nałóż na nie przygotowaną masę makową, tak aby przy krawędziach zostały 2 cm wolnego miejsca . Na koniec zawiń makowce w rulony .
Piekarnik rozgrzej do 50 stopni . Wstaw do niego makowce i piecz przy otwartych drzwiczkach przez pół godziny . Następnie drzwiczki zamknij i zwiększ temperaturę do 180 stopni . Ciasta pozostaw w urządzeniu na kolejne 45 minut .
Po upływie tego czasu makowce z przepisu siostry Anastazji odstaw do całkowitego ostygnięcia . Gotowe ciasto możesz udekorować cukrem pudrem. Do makowca idealnie będzie pasował także domowy lukier . Magda Gessler do makowca dodaje 1 specjalny składnik . Nie słodka, a wytrawna babka nada wielkanocnej uczcie szyku .
Źródło: smaker, cookierenka