Smakosze.pl Przepisy Siostra Anastazja z żółtego sera robi cudowny przysmak. Po spróbowaniu każdy błaga o ten przepis
Screen z filmu na kanale YouTube Wydawnictwo WAM oraz TalerzPokus.tv

Siostra Anastazja z żółtego sera robi cudowny przysmak. Po spróbowaniu każdy błaga o ten przepis

18 lipca 2023

Ser może być doskonałą bazą do przygotowania efektownej rolady. Z przepisem siostry Anastazji nie zajmie wam to wiele czasu, a goście z pewnością będą zachwyceni taką przystawką. Musicie spróbować.

Przepis siostry Anastazji na roladę z sera żółtego

Spotkania towarzyskie wymagają odpowiedniej oprawy. Rolada serowa zaproponowana przez siostrę Anastazję skradnie serce niejednego smakosza. Wypełniony warzywami przysmak jest niesamowicie smaczny i sycący. Warto choć raz przygotować.

Składniki:

  • 500 g ulubionego sera żółtego
  • 100 g śmietankowego sera topionego
  • 100 g miękkiego masła
  • 3 duże jaja
  • 1 średni ogórek kiszony
  • 1 niezbyt duża marchew
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Koleżanka przesłała mi najlepszy przepis na pierogi z jagodami. Ten dodatek do owoców to prawdziwa rewelacja

Jak zrobić roladę z sera żółtego? Przepis siostry Anastazji jest niezawodny

Zaczynamy od ugotowania jaj na twardo. Studzimy je, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę także gotujemy do miękkości, a następnie kroimy w kosteczkę. Podobnie postępujemy z kiszonym ogórkiem.

Ser żółty wkładamy do torebki foliowej i umieszczamy w gorącej wodzie — musi nieco zmięknąć. Masło ucieramy z serem topionym. Dodajemy jajka, marchew, ogórka kiszonego i rozdrobnioną natkę pietruszki. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem.

Wyjęty z wody ser żółty przenosimy na deskę lub stolnicę, usuwamy folię, a następnie rozwałkowujemy. Smarujemy farszem i ciasno zawijamy. Ponownie okrywamy folią i przenosimy do lodówki, by rolada stwardniała.

Jak podawać roladę z sera?

Schłodzony przysmak wystarczy po prostu pokroić i ułożyć na półmisku. Można go wcześniej wyłożyć liśćmi sałaty i przyozdobić winogronami oraz orzechami włoskimi — będą pasowały jako dodatek do smakołyku.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy siostry Anastazji. Spróbujcie koniecznie pysznych ziemniaczanych dufinków . Być może spodobają wam się także sycące prażuchy z boczkiem i cebulką .

Ser zastąpi szpinak w przepisie siostry Anastazji.png
canva/NoirChocolate

Źródło: Wielka księga specjałów siostry Anastazji

Znalazłam w gazecie przepis na ogórki w indyjskiej zalewie. Wypróbowałam i polecam każdemu
Znajoma pokazała mi, dlaczego warto solić arbuza. Te korzyści nie mieszczą się w głowie
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy