Smakosze.pl Przepisy Siostra Anastazja znów niepokonana. Jej pierogi na jagodach smakują wręcz obłędnie
Canva/TVK888, Facebook/Siostra Anastazja

Siostra Anastazja znów niepokonana. Jej pierogi na jagodach smakują wręcz obłędnie

7 lipca 2023

Kuchni siostry Anastazji nie trzeba przedstawiać. Dania jej autorstwa to nomen omen- niebo w gębie. Natomiast przepis na pierogi z jagodami, który polecamy, jest wyśmienity. Siostra Anastazja po raz kolejny prezentujemy kulinarny hit.

Pierogi rządzą w kuchni

Pierogi należą do jednych z najbardziej lubianych dań w kuchni polskiej. Mogłoby się wydawać, że to właśnie Polacy wymyślili te pyszne i pożywne danie. Niestety to nie my, a Chińczycy są autorami pierogów. Do Polski trafiły z Kijowa w XIII wieku.

Ich nazwa pochodzi od słowiańskiego słowa, które oznacza ucztę. I nie ma się co dziwić- była to potrawa najchętniej wybierana na uczty. Teraz też chętnie Polacy jedzą pierogi na obiad. My polecamy pierogi na jagodach nieocenionej siostry Anastazji. Powiedzieć, że są pyszne- to jak nic nie powiedzieć.

Tę obłędną surówkę jadłam ostatnio na mieście. Pyszny przepis udało mi się odtworzyć w domu

Jak przygotować pierogi na jagodach siostry Anastazji?

Składniki:

  • ½ kg mąki pszennej
  • jajko
  • ¾ szklanki letniej wody
  • ¼ szklanki gorącego mleka
  • jagody
  • śmietana
  • cukier

Mąkę przesiewamy na stolnice i robimy w niej dołek. Zaparzamy ciasto, wlewając gorące mleko. Mieszamy widelcem, dodajemy jajko, sól, wodę. Wyrabiamy tak, by było gładkie i elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2 mm i wykrajamy szklanką krążki.

Na krążkach układamy jagody. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek. Mieszamy i przykrywamy . Gdy wypłyną, odkrywamy i gotujemy jeszcze 3 min.

Pierogi z jagodami, czyli smak lata

Pierogi podajemy polane roztopionym masłem, śmietaną lub cukrem. Są doskonałą propozycją na danie obiadowe, które będzie wspaniale smakować latem. Te pierogi będą smakować dzieciom i dorosłym. Pierogi przepisu siostry Anastazji zawsze się udają.

Możemy robić je również z innymi owocami. Będą smaczne z jeżynami, jabłkami, truskawkami, czy czereśniami. Dodatkiem do pysznych pierogów może być bita śmietana, a dla osób dbających o linię- jogurt naturalny. Pisaliśmy o tym, jak ciasto na pierogi robiły nasze babcie. Podawaliśmy przepis na pierogi od Ewy Wachowicz.

pierogi
Canva/iPandastudio

Źródło: beszamel.se.pl

Całe życie źle gotowałeś ryż. W najlepszych restauracjach robią to w ten sposób
Siostra poczęstowała mnie pysznymi kotletami. Nie uwierzyłam, gdy powiedziała, z czego są zrobione
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy