Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tę obłędną surówkę jadłam ostatnio na mieście. Pyszny przepis udało mi się odtworzyć w domu
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 07.07.2023 13:52

Tę obłędną surówkę jadłam ostatnio na mieście. Pyszny przepis udało mi się odtworzyć w domu

surówka
Materiał YouTube Z kanału Mistrz Fartucha

Ta surówka z kapusty pekińskiej i pysznych dodatków będzie świetnym uzupełnieniem letniego obiadu. Zrobisz ją szybko, a smak warzyw w tej surówce podbije twoje podniebienie. Odrobina majonezu dodaje aksamitnego wykończenia, a szczypta ziół prowansalskich podkręca smak. Wypróbuj koniecznie przepis na tę pyszną surówkę.

Kapusta pekińska- pyszna i zdrowa

Kapusta pekińska to doskonałe warzywo do przyrządzania rozmaitych surówek. To warzywo, które zawiera witaminy A, C i witaminy z grupy B. Oprócz tego jest źródłem beta-karotenu, wapnia, potasu i magnezu. Jedzenie kapusty pekińskiej dostarczy nam też żelaza i kwasu foliowego. 

Kapusta pekińska ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Oprócz tego jedzenie kapusty pekińskiej wspiera naszą odporność i poprawia pracę narządu wzroku. Spożywanie tego warzywa zmniejsza ryzyko chorób serca i wystąpienia nowotworów. Warto z tego warzywa przyrządzić pyszną surówkę.

Gotujesz kalafiora we wrzątku? Jest 100 razy lepszy sposób, mało kto o nim wie

Jak przyrządzić surówkę z kapusty pekińskiej?

Składniki:

  • kapusta pekińska
  • 6 ogórków konserwowych
  • por
  • zielona cebulka lub szczypiorek
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego

Kapustę pekińską myjemy i drobno kroimy. Dodajemy pokrojone ogórki konserwowe i solimy. Zieloną cebulkę drobno kroimy i dodajemy do pozostałych warzyw. Podobnie robimy z porem.

Dokładnie mieszamy w misce, dodajemy majonez, jogurt, sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. Wszystko razem mieszamy. 

Sałatka z kapustą pekińską, czyli smaczny obiad

Tę surówkę możemy schłodzić przed podaniem do obiadu. Warto ją włożyć na 15 minut do lodówki. Surówka pasuje doskonale do dań mięsnych, ale też będzie dobrym dodatkiem do potraw wegetariańskich. Por dodaje wyrazistości, a ogórki konserwowe podkręcają smak.

Sos z majonezu i jogurtu nie jest tłusty, a aksamitny i daje kremowe wykończenie tej surówce. Surówka jest prosta i bardzo szybka w przygotowaniu. Będzie smakowała dzieciom i dorosłym. Pisaliśmy o kiszonej kapuście pekińskiej w koreańskim stylu.  Podawaliśmy też kultowy przepis na surówkę z tego warzywa. 

kapusta
Canva/ranmaru_

Źródło: smakinatalerzu.pl