Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Siostra poczęstowała mnie pysznymi kotletami. Nie uwierzyłam, gdy powiedziała, z czego są zrobione
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 07.07.2023 11:54

Siostra poczęstowała mnie pysznymi kotletami. Nie uwierzyłam, gdy powiedziała, z czego są zrobione

usmażone kotlety ziemniaczane
Materiał YouTube z kanału Smak fantazji

Podczas odwiedzin u siostry spotkała mnie niemała niespodzianka. Przygotowała bowiem ona doskonałe kotlety. Jakieś było moje zdziwienie, gdy okazało się, że zrobione są po prostu z ziemniaków. Od razu poprosiłam ją o dokładny przepis.

Kotlety ziemniaczane to idealny pomysł na tani obiad

Kotlety ziemniaczane to proste i tanie danie. Składa się na nie zaledwie kilka prostych składników. Bazę stanowią oczywiście gotowane ziemniaki, które mogą być nawet z poprzedniego dnia. Nic się nie marnuje, a my zyskujemy obłędne danie.

Kotlety ziemniaczane są idealne na lato. Wystarczy podać do nich surówkę, i pełnowartościowy posiłek gotowy. Potrawę można też urozmaicić sosem, jak chociażby pieczarkowy. Koniecznie wypróbujcie ten rewelacyjny patent.

Już tylko do jutra mega okazje w Biedronce. O połowę taniej kupisz między innymi bób

Przepis na pyszne i proste kotlety ziemniaczane

Składniki:

  • 700 g ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
  • 1 duża cebula
  • 2-3 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Prosty sposób na kotlety ziemniaczane krok po kroku

Ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj. Odstaw do ostygnięcia, a następnie przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce. Cebule posiekaj i zeszklij na dobrze rozgrzanym oleju. Wymieszaj ją z ziemniakami.

Do masy na kotlety ziemniaczane dodaj mąkę pszenną, masło oraz jajko. Wszystko razem ugnieć na gładką masę. Składniki dopraw do smaku solą i pieprzem.

Z uzyskanej masy formuj niewielkie kotlety ziemniaczane. Każdego z nich opanieruj w bułce tartej. Smaż z obu stron na średniej mocy palnika, aż nabiorą złocistego koloru. Podawaj z ulubioną surówką i ewentualnie sosem. Klasyczne kotlety mielone z tym dodatkiem będą smakować jak ze szkolnej stołówki. Dzięki naszym wskazówkom już nigdy nie wyjdą Ci twarde kotlety schabowe.

rozgniatanie ziemniaków (1).png
Canva / travellinglight